Zmyselná aromaterapia. Pár nápadov ako na to.

Zmyselná aromaterapia. Pár nápadov ako na to.
Aromaterapia 2014-05-18

V predošlom blogu som rozobrala dôležité motto jari – „láske fandia vône“. Zmyselnú a vášnivú májovú lásku vám napomôže zažiť nielen vôňa lúčnych kvetov a trávy, keď sa s vašou polovičkou túlite vonku na deke. Harmóniu a vášeň zároveň vedia rozpáliť i prírodné esenciálne oleje, vonné tyčinky, éterická olejová masáž a aróma difuzéry. Aromaterapia vám napomôže odbúrať stres, umožní vám relaxovať, dodá pocit pohody a možnosť načerpať novú energiu ale aj nabudí vašu sexualitu.

Kvetinovú a bylinnú romantiku si môžete užiť aj počas príjemného jarného dažďa v pohodlí vašej kúpeľne či spálne. Pár kvapiek oleja v aromalampe dokáže zázraky. Zmeniť zlú náladu, nabudiť zmysly vo vášeň, relax či stav meditácie. Neveríte, tak vyskúsajte. Chcela by som vám priblížiť pár nápadov ako na to:

  • Naučte sa viac oddychovať a namiesto televízie a mobilných zariadení, zmobilizujte vášeň vo vašom či partnerovom srdiečku. Harmonizujte vašo telo i zmysly
  • preskúmajte oblasť aromaterapie, ktorá vám pomôže nadobudnúť rovnováhu vášho tela i mysle – veľa na túto tému nájdete na Internete, ako aj v kníhkupectvách; postačí výber čistého organického esenciálneho oleja, potom pár kvapiek v kúpeli alebo na tele pri olejovej masáži, prípadne v domácej saune
  • nájdite si svoj prírodný esenciálny olej lásky alebo vonnú tyčinku, z ktorej  nebude bolieť hlava alebo vám príde zle - ja obľubujem citrusový plod bergamot na povzbudenie nálady, ktorý cítiť napríklad aj v známom anglickom Early Grey čaji o piatej; taktiež si pravidelne dokupujem zásoby vonných tyčiniek Nag Champa ethno shope
  • zaobstarajte si estetickú aróma lampu z terakoty či keramiky, tak aby sa vám páčila a zároveň ladne šla s dekoráciou vašej izby; potom už len do vody pridajte 3-5 kvapiek
  • vyberte si jeden či dva afrodizujúce esencialne oleje najlepšie stimulujúcich vašu vášeň a sexualitu - 5 - esencialnych olejov najlepšie stimulujúcich vášeň a sexualitu.
  • pri použití elementov aromaterapie je dôležité, aby boli organicky čisté, stavte na kvalitu a vyvarujte sa olejom vyrobenych synteticky a aby ste ich nemali rovno pod nosom – nájdite preto dostatočné miesto od vane, postele či písacieho stola
  • počas alebo po aplikovaní aromaterapie určite na chvíľu vyvetrajte, inak vás môže rozbolieť hlava z ťažkého vzduchu, prípadne klesnúť tlak.

 

Odkiaľ k nám prišla aromaterapia?

Esenciálne oleje a kúpele na báze bylín, vonné tyčinky, dýmidlá, vodné fajky s ovocnými a kvetinovými tabakmi či lupene kvetov ponorené v horúcom vosku alebo bylinnom oleji boli osvedčené praktiky aromaterapie vo významných nádvorných salónoch, knižniciach a čajovniach panovníkov z Ázie, Afriky až sa doniesli počas Rímskych výpadov do Európy. Ich čaro, harmonizujúce, koncentráciu a náladu vylepšujúce, ako aj hmyz odpudzujúce účinky poznali už v kolíske ľudskej civilizácie 10.000 rokov pred Kristom v Mezopotámskej ríši, vláda poslednej faraónky Alexandrie Kleopatri a odpradávna Nepálsky mnísi pri svojich meditačných modlitbách. Dodnes sa používajú africkými, indiánskymi a indickými kmeňmi pri obradných či oslavných rituáloch – stačí si pozrieť nejednu farebnú svadbu z Indie a zhliadnete množstvo lupeňov kvetov a bylín ponorených v nádobách, ktorými sa zdobia po tvári ako aj farebné aróma lampy na navodenie pohody a dobrej nálady svadobčanov.

Kde všade sa s aromaterapiou môžete stretnúť?

Aromaterapia v kupelniAromaterapia sa používa napríklad ako súčasť psychoterapie, osobnej hygieny a meditácie. Je účinným doplnkom ayurvédskych indických a thajských masáži, ako aj účinným mechanizmom na navodenie pohody a ako prostriedok pri tlmení pôrodných bolestí. Prírodný éterický olej v aróma lampe a príjemne stimulujúci masážny olej ocení budúca mamička, pretože sa odreaguje a takto uvoľnená si môže lepšie vychutnať samotný príchod očakávaného bábätka. Používa sa pre dosiahnutie tzv. „orgazmického pôrodu“, kedy žena pomocou stimulov pociťuje namiesto bolesti nesmiernu radosť. Podobný stav vám isto vedia navodiť aj svetoznáme thajské masérky pri olejovej masáži celého tela, ktoré vám ho pokryjú od hlavy až po päty upokojujúcou vôňou levandule, jazmínu, grepu alebo kokosu, až zabudnete v koho rukách sa vlastne nachádzate. Thajské masáže sú počas mája vhodným života budičom po dlhej a náročnej zime, ktorú môžete absolvovať so svojou partnerkou či partnerom spoločne a užiť si tak ďalší relax prinášajúci rozmer lásky. Nie nadarmo sa hovorí, že sviečky, upokojujúca hudba a ohriaty esenciálny olej sú odskúšané techniky pri zvádzaní opačného pohlavia.

Ako som už spomenula, nie len pre ich harmonizujúci a voňavý účinok viete využiť éterické oleje aj počas teplých letných večerov, ktoré radi trávite s blízkymi na verande, pri vode alebo na festivaloch. Stačí na stôl postaviť aróma lampu, zapáliť sviečku a naliať nad ňu do vody pár kvapiek účinného esenciálneho oleja z Čajovníka tzv. „Tea Tree“, ktorý pôsobí upokojujúco, hojivo, ale aj ako repelent. Zbavíte sa tak dotieravých vodných mušiek a štípancov od komárov. Spomínam si na jednu letnú party pri jazere v južnej časti Slovenska 2 roky po povodniach. Ráno som zo štípancov od premnožených vodných mušiek mala horúčku a šalela od škriabania sa. Vtedy by som stopercentne túto cennú informáciu a zázračný účinok prírodného repelentu využila a predišla tak trápeniu.

Skúste aroma-difuzéry na osvieženie vzduchu

Nie je aróma ako aróma. Určite poznáte ten zvláštny závan, keď sa zjavíte u niekoho na návšteve v chodbe plnej topánok? Alebo keď navštívite blízkych chovajúcich domácich miláčikov? Aj oni majú svoju špecifickú vôňu, ktorá má však ďaleko od príjemnej vône byliniek a kvetov vo vašom príbytku. Ja na eliminovanie pachov a osvieženie vzduchu namiesto chemicky pripravených osviežovačov používam prírodné aróma difuzéry. Drevené tyčinky ponorím do mnou favorizovanej sviežej vône citrusovej trávy, otočím ich opačným koncom, zastrčím späť do fľaštičky s nezabudnuteľnou vôňou a nechám stáť v chodbe. Rozvoniava približne 3 mesiace a zabezpečuje dezinfekčné a čistiace účinky postupne vyprchaním do celého domu.

Zaujala vás niektorá vôňa lásky prírodných éterických olejov alebo aróma difuzéru? Neváhajte ju vyskúšať so svojim partnerom počas májového ošiaľu. Prajem vám a dúfam, že aj vy už máte, či ešte len nájdete v okolí tú svoju pravú vôňu, ktorá vás bude sprevádzať nielen celým májom, no aj celým vašim životom.

 

 

Napíšte komentár

Opíšte kód


Vianočné darčekové sady!