Aromaterapia v spálni

Aromaterapia v spálni
Aromaterapia 2021-02-04

Ako už vieme, aromaterapia je jedna z metód prírodnej medicíny, ktorá využíva esenciálne oleje pre liečbu, prevenciu chorôb, mentálnu pohodu a hormonálnu rovnováhu.

Zaoberá  sa terapeutickými účinkami esenciálnych olejov. Tie môžu vo veľkej miere ovplyvniť myslenie, pozornosť, náladu, či zdravotný stav. 

A poďme teda do spálne. Pri boji s nespavosťou vám pomôžu nielen poriadok v izbe, čistý vzduch, či farby v spálni. Práve aromaterapia môže byť dobrou voľbou pre riešenie nielen dobrého spánku, ale aj príjemnej atmosféry vo Vašej spálni. 

Ako účinkujú vône na ľudský organizmus?

Molekuly esenciálneho oleja sa cez čuch dostávajú do časti mozgu, ktorá je zodpovedná za emócie, akými môžu byť napríklad radosť, úľava lebo povzbudenie. Existujú už aj štúdie, podľa ktorých molekuly éterických olejov sa v ľudskom organizme správajú ako hormóny a enzýmy. Tie najrozšírenejšie štúdie však spočívajú v tom, že vône pri vdychovaní vplývajú v prvom rade na limbický systém mozgu. Znamená to, že vo veľkej miere riadia to, ako reagujeme na stimuly z prostredia, či už ide o emocionálne, fyzické, endokrinné alebo vnútorné odpovede organizmu. Prchavé molekuly esenciálnych olejov prenikajú do nášho organizmu dýchaním, cez pokožku, či cez sliznice. Do krvného obehu sú schopné sa dostať do niekoľkých sekúnd a ďalej cirkulujú v ľudskom organizme a priaznivo pôsobia hneď na niekoľkých úrovniach. 

Ako použiť esenciálne oleje v miestnosti?

Ideálny spôsob rozptýlenia týchto terapeutických vôní je difúzovanie pomocou elektrických difúzerov. Ultrasonický elektrický difúzer pracuje na princípe odparovania esenciálneho oleja pomocou studenej vody a parostroja. Oleje sa nakvapkajú priamo do vody a parostroj vytlačí paru z vody a olejov do priestoru, kde para cirkuluje, kým sa voda a oleje neodparia. Spravidla stačí difúzovať cca jednu hodinu, aby sme dosiahli príjemnú atmosféru a citeľnú vôňu. 

Ďalšou možnosťou je nakvapkanie oleja priamo na posteľné prádlo, odporúčame rožtek vankúša, plyšovú hračku pri posteli, alebo kvapku oleja na roh koberca. Pre zriedenie olejov je ďalšou možnosťou si vyrobiť vodu v rozprašovači s 10-15 kvapkami esenciálneho oleja. Takto môžete rozprášiť vonnú rosu do priestoru aj niekoľkokrát v priebehu večera.

 Aromaterapia pri nespavosti

To, že Levanduľa upokojuje, je všeobecne známe. Dokáže vynikajúco zharmonizovať celé telo. Má mierne analgetické účinky, takže okrem nespavosti pomáha aj pri bolesti hlavy, uvoľňuje menštruačné kŕče a zaháňa únavu a stres z celého dňa. Nepochybne levanduľový esenciálny olej patrí medzi najpopulárnejšie oleje a treba spomenúť, že vhodný aj pre malé deti.

Kombinácia jazmínového a levanduľového oleja znižuje srdcovú frekvenciu, zmierňuje búšenie srdca, podráždenosť, nepokoj atď.

Vôňa Kadidlového oleja Vám možno pripomenie skôr kostol alebo  spirituálny rituál, a práve preto je vzácny aj pre dobrý spánok. Znižuje tepovú frekvenciu, dokáže redukovať úzkosť, stres, pomáha organizmu nastaviť sa na nočný odpočinok úplne prirodzeným spôsobom.  Pre vyladenie príjemnej vône je vhodné ho kombinovať s levanduľou, alebo inou kvetinovou vôňou.

Harmanček rímsky prináša pokojný spánok nielen vo forme čaju. Jej vôňa na organizmus vplýva podobne ako levanduľa, svojím upokojujúcim účinkom má dokonca silnejšie analgetické vlastnosti. Uvoľňuje stres, znižuje úzkosť a pomáha pri boji s depresiou. Harmančekový esenciálny olej je veľmi vzácny s intenzívnou prenikavou vôňou, preto ho odporúčame využiť v zmesiach s vyladenou harmonickou vôňou. Medzi naše tipy patrí rozhodne: Serenity Signature Blend (zmes troch esenciálnych olejov: levanduľa, harmanček rímsky a ružové drevo)

Spálňa ako miesto pre zmyselné zážitky

Nielen spánok je dôležitý v našich spálňach, ale aj nastavenie na intímne chvíle vo dvojici a maximálny zážitok pri milostných hrách. Esenciálny olej zo Santalového dreva je síce jedným z najpoužívanejších meditačných olejov, ale v spálni má svoje miesto nielen vtedy, keď sa potrebujete dostať do alfa hladiny, ale môže zlepšiť aj partnerský život. Pripisuje sa mu totiž stimulačný účinok sexuálnej túžby. Podobnými účinkami sa môžu pýšiť esenciálne oleje Ylang Ylang alebo Jazmín. Tieto kvetové oleje sa vyznačujú veľmi sladkými omamnými vôňami, ktoré odporúčame po difúzovaní vyvetrať pre dobrý spánok.  

Spálňa ako centrum pokoja

Aby ste dosiahli čo najväčší efekt aromaterapie, nemali by ste zanedbať ani iné faktory, ktoré vplývajú na kvalitu spánku. Takým je napríklad prostredie, v ktorom spíte. Dobrá spálňa je funkčná spálňa. Znamená to, že je vhodná na nočný odpočinok. Mala by byť útulná, aby vo vás vyvolávala pocit spokojnosti a pokoja až natoľko, aby ste ihneď mali chuť si ľahnúť a oddať sa blahodarnému spánku. 

V spálni by malo byť čo najmenej (zbytočných) vecí. Veď jediným podstatným predmetom v nej je posteľ. Jej výber neberte na ľahkú váhu. V kombinácii s vkusným nočným stolíkom, lampou (ideálne s reguláciou svetla) a poličkou dokážete vytvoriť ideálne prostredie k pokojnému spánku.  

Sortiment predajcov nábytku je dnes naozaj široká, ponúkajú postele rôznych veľkostí a typov, ale môžete sa rozhodnúť aj pre vyskladanie matraca a rámu podľa vlastných preferencií. Berte do úvahy tuhosť povrchu. Matrac by mal podopierať vašu chrbticu a hlavu stabilne, takže ak spávate na bruchu alebo chrbte, vyhovovať vám bude tvrdší povrch. Pri polohe na boku sa ale ľahko môže stať, že sa rameno a bok vykriví, línii vášho tela sa tak dokáže prispôsobiť mäkšia posteľ. 

Aby ste z postele mohli vystúpiť komfortne, mala by mať výšku prispôsobenú vašej postave. Keď si na ňu sadnete, vaše nohy by mali dočiahnuť na podlahu. Podstatné je aj to, aby prvý kontakt s prostredím nebol nepríjemný. Mäkký koberec z prírodného materiálu dokáže zabrániť tomu, aby sa vám pri dotyku so studenou zemou nežiadalo ihneď sa vrátiť pod teplú perinu. 

Urobte zopár malých zmien vo Vašej spálni: knihy namiesto mobilných telefónov, čalúnené postele namiesto nepohodlných matracov, a k tomu pridajte vhodné esenciálne oleje pre vytvorenie správnej atmosféry a pokojný spánok.


Pravidlá bezpečnej aromaterapie

Esenciálne oleje sú voľne dostupným tovarom, hocikto si ich vie kúpiť bez lekárskeho predpisu. Aj keď ide o prírodné produkty, neznamená to, že ich používanie je úplne bez rizík. Ak s nimi nenarábate podľa predpisov a odporúčaní, môžu vyvolať rôzne vedľajšie účinky, alergické reakcie, vyrážky alebo aj závažnejšie symptómy. Predávkovanie vdychovaním napríklad môže spôsobiť bolesti hlavy a letargiu.

Prevenciou týchto komplikácií je správne používanie. Aby ste si mohli blahodarné účinky aromaterapie užiť naplno a bez nejakých neželaných efektov, mali by ste dodržať nasledovné pravidlá:

  1. Esenciálne oleje by sa nikdy nemali používať vnútorne, iba ak to nie je uvedené na balení inak, respektíve pod vedením a dohľadom kvalifikovaného odborníka/aromaterapeuta.
  2. Nepoužívajte ten istý éterický olej celé týždne bez prestávky. Mohlo by to spôsobiť podráždenie alebo nahromadenie určitých látok v tele.
  3. Pred použitím akýchkoľvek éterických olejov by sa mal vykonať test reakcie pokožky. Naneste si na pokožku v oblasti vnútorného lakťa malé množstvo zriedeného oleja. Nasledujúcich 24 hodín sledujte, či sa u vás neobjavili kožné reakcie (podráždená pokožka).
  4. Oleje by sa s pokožkou nemali dotýkať v neriedenom stave. Existuje niekoľko výnimiek, ako je  levanduľový, či čajovníkový olej.  Liečivé metódy aplikované priamo na koži však zvyčajne vyžadujú dohľad odborníka. 
  5. Je dôležité si uvedomiť, že na éterické oleje môže reagovať každý odlišne. To, čo u jednej osoby môže spôsobiť zlepšenie, u druhej môže byť neúčinné alebo aj škodlivé. Preto by ste pri používaní akéhokoľvek oleja mali byť veľmi opatrní.

 

Zdroj fotiek: freepik.com

Napíšte komentár

Opíšte kód


Vianočné darčekové sady!