AKO VYROBIŤ PARFUM z esenciálnych olejov

AKO VYROBIŤ PARFUM z esenciálnych olejov
Aromaterapia 2020-01-19

PRAKTICKÝ A KOMPLEXNÝ NÁVOD AKO SI MOŽETE VYROBIŤ VLASTNÝ PARFUM Z ESENCIÁLNYCH OLEJOV.

Pri výrobe parfumu používame ako nosič alkohol a vodu. Tým sa odlišuje o tzv. olejových parfumov alebo vonaných olejov, pri ktorých riedime esenciálne oleje do rastlinného oleja. Zatiaľ čo miešanie esenciálných olejov v rastlinnom oleji je viac menej flexibilné, to znamená, že môžete miešať esenciálne oleje v ľubovolnom poradí, kedykoľvek voňavú olejovú zmes môžete vylepšiť (napr. na druhý deň či o týždeň pridať kvapku navyše). 

Na druhej strane pri výrobe ozajstného parfumu na báze alkoholu s esenciálnymi olejmi je veľmi dôležité dodržať presný postup miešania. Návod ako spojiť vône a získať tak vlastný parfum Vám prinášame v tomto blogu. Prečítajte si najskôr ako rozdeľujeme parfumy, tóny vôní a následne sa pustite hravo do výroby vlastného parfumu z prírodných esenciálnych olejov poďla nášho postupu.

KATEGORIZÁCIA PARFUMOV

Pri výrobe parfumu sa používa ako nosič alkohol a voda. Na základe ich vzájomneho pomeru spoločne s objemom esenciálnych olejov rozoznávame nasledovné kategórie (zoradenie podľa intenzity vône od najsilnejšej po najjemnejšiu) :
 Parfum 90-95% alkoholu / 5-10% vody 15-30% esenciálnych olejov
 Parfumová voda 80-90% alkoholu / 10-20% vody 10-15% esenciálnych olejov
(eau de parfum)
 Toaletná voda 80-90% alkoholu / 10-20% vody 5-10% esenciálnych olejov
(eau de toilette)
 Kolínska voda 70% alkoholu / 30% vody 3-5% esenciálnych olejov
(eau de cologne)

TÓNY VôNÍ

Tóny vôní rozdeľujeme do troch skupín podľa prchavosti resp. doby uvoľnovania vône: hlava, srdce, báza.
Aby sme dosiahli čo najlepší balance každý parfum väčšinou obsahuje všetky tri tóny vôní:
 Hlava – sú to vône, ktoré ucítite ako prvé, keď nanesiete parfum. Esenciálne oleje, ktoré označujeme ako „hlava“ majú rýchle uvoľnovanie vône, ktoré trvá cca 5-10min. Patria k nim čerstvé ľahké vône typické pre citrusové esenciálne oleje.
 Srdce – predstavujú vône so stredne pomalým uvolňovaním, nazývajú sa taktiež buket, ich vôna sa zvinie cca po 20-tich minutách, dodávajú parfumu plnosť a bohatosť.
 Báza (základ) – je posledný tón vône, ktorý sa rozvinie na pokožke a ostáva po zbytok pôsobenie parfumu, patria tu esenciálne oleje s pomalým uvolňnovaním vône.

Aby sa v parfume dane tri typy resp. tóny vône mohli dobre medzi sebou previazať, používame tzv. „mosty“ alebo fixatívy – sú to koreniny ako napr. kardamón, zázvor, vanilka alebo aj byliny ako levanduľa. Obyčajne sa pridávajú v minimálnych množstvách aby neprebili želaný ráz parfumu.

KTORÉ ESENCIÁLNE OLEJE PATRIA K HLAVE, SRDCU A BÁZE?

Predtým než začnete miešať esenciálne oleje do parfumu, rozmyslite si či inklinujete viac ku sviežim citrusovým vôňam, alebo máte rady ženské zmyselné kvetinové vône, možno potrebujete cítiť v parfume viac „korenia“ a zemitých vôní. Ak máte možnosť, navoňajte si konkrétne oleje.

V tabuľke nájdete prehľad esenciálnych olejov, ktoré zaraďujeme k báze, srdcu a hlave: 

KATEGÓRIE ESENCIÁLNYCH OLEJOV PODĽA TÓNOV »

TIP: Bodhi esenciálne oleje môžete navonať v našej predajni SAMSA v Bratislave a v Brožúre o esenciálnych olejoch taktiež nájdete a rýchlo vyčítate popis vône každého esenciálneho oleja, jeho tón a s ktorými olejmi sa dobre kombinuje.

Sklenená Fľaška s rozprašovačomPOSTUP AKO VYROBIŤ PARFUM Z ESENCIÁLNYCH OLEJOV

Budete potrebovať:


- Alkohol (ideálne denaturovaný lieh z lekárne, prípadne môžete použiť aj jemnú vodku)
- Voda prevarená
- Vybrané esenciálne oleje
- Sklenenú ampulku želáneho objemu
- Pipetku na dávkovanie 0-5ml
- Blok a ceruzku na zapisovanie

Príprava: je dobré si dopredu navonať a zapísať počet kvapiek konkrétnych esenciálnych olejov patriacich k jednotlivým tón t.j. báza, srdce, koreniny a hlava. Nechajte sa viesť vaších čuchovým zmyslom ale aj intuíciou, nebojte sa trošku experimentovať. Miešanie môže byť hrou.

POSTUP VÝROBY PARFUMU Z ESENCIÁLNYCH OLEJOV
Ako sme spomínali v úvode, potrebné je dodržať presný postup miešania esenciálnych olejov do alkoholu.

Recept na 30ml parfumu KROK PO KROKU:

1. 28ml alkoholu + vody (napr. 25ml alkoholu a 3ml vody) nalejte do skleneného flakónu o objeme 30ml pomocou dávkovacej pipety.

2. odporúčame 30 – 50 kvapiek esenciálnych olejov, ktoré nakvapkajte do alkoholu postupne v poradí báza – srdce – koreniny – hlava.
Najskôr teda ide spodný tón t.j. esenciálne oleje patriace k báze, potom nasleduje stredný tón, nakvapkajte esenciálne oleje, ktorých tón označujeme ako srdce, ďalej pokračujte koreninami tzv. „mostom“ ktoré majú za úlohu previazať spodný ton so stredným a stredný s vrchným. Na záver nakvapajte vrchný tón, teda esenciálneho oleje prislúchajúce k hlave. Pomer kvapiek esenciálnych olejov troch tónov nemusí byť rovnaký, ak preferujete svieže vône, pridajte viac vrchného tónu napr. 8kv báza – 10 sdrce – 4kv koreniny – 13 hlava. Pripomíname, že koreniny slúžia iba na previazanie vône, preto počet kvapiek by mal byť nízky, odporúčame 3-5 kvapiek.

3. Teraz parfum zľahka premiešajte pretočením flakónu hore a dolu niekoľko krát za sebou. Flakón uzavrite, hladina parfumu by mala siahať tesne po hrdlo uzáveru, ak prevyšuje, pomocou plastovej pipetky odoberte potrebné množstvo. Parfum odložte na tmavé chladné miesto, kde nechajte vône vyzrieť a vzájomne sa previazať po dobu minimálne 7 dní, ideálne až 3 týždne. 

4. Filtrácia: vždy sa môže stať, že malé čiastočky niektorých esenciálnych olejov ostanú plávať na povrchu, a preto aby sme dosiahli hladkú konzistenciu parfému, robíme ako posledný krok filtráciu. Parfum jednoducho prelejete cez filter, môžete použit aj filter na kávu.

Hotovo! Teraz Vám želáme už len príjemné a voňavé dni:)

 

Máte otázky? Napíšte nám na info@bodhispa.sk
Čisté prírodné esenciálne oleje kúpite tu ako aj všetko potrebné na výrobu parfumu.

PAMATAJTE, že vône často krát môžu ovplyvniť našu psychiku. Syntetické vône nikdy nedokážu identicky napodobniť vôňu skutočného jazmínu a tobôž nemôžu nahradiť terapeutické účinky prírodných esenciálnych olejov.

PREČÍTAJTE SI AJ ĎALŠIE UŽITOČNÉ ČLÁNKY
Ako používať esenciálne oleje

 

Napíšte komentár

Opíšte kód


Vianočné darčekové sady!