Ako používať esenciálne oleje 

Ako používať esenciálne oleje 
Aromaterapia 2017-04-15

Aj malá fľaštička esenciálneho oleja obsahuje účinné látky z niekoľkých stoviek kilogramov rastlín, ktoré pôsobia liečivo na všetkých úrovniach – fyzickej (zmiernenie a odstránenie príznakov ochorení), duševnej aj emocionálnej. Liečivú silu esenciálnych olejov využijete naplno pri správnom používaní. Poradíme vám, ako ich správne miešať a dávkovať - a to nielen pri liečbe a aromaterapii, ale aj v domácnosti, pri výrobe vlastnej kozmetiky alebo na navodenie uvoľňujúcej atmosféry kúpeľov priamo doma.

Esenciálne oleje sú ako zdravie z prírody koncentrované vo fľaštičke. Majú úžasnú silu - sú 50 až 70-krát efektívnejšie než samotné bylinky, a tak si dokážu poradiť s mnohými zdravotnými problémami. Aromaterapia pôsobí aj na naše zmysly. Naše telo dokáže rozlíšiť približne 10- tisíc rôznych vôní a každá na nás vplýva iným spôsobom – povzbudzujúco, relaxačne aj upokojujúco. S našimi tipmi a trikmi si namiešate správne zmesi, ktoré využijete pri liečbe, oddychu, v domácnosti i v kozmetike.

Liečivá sila esenciálnych olejov

Esenciálne oleje v malých kvapkách ukrývajú obrovskú silu prírody. Sú to sú koncentrované vonné esencie rastlín, ktoré sa získali priamo z ich častí. Majú mnohé spoločné vlastnosti – pôsobia proti baktériám, dezinfikujú a ničia mikrobiálne zárodky, ktoré sú zodpovedné za choroby. Okrem toho povzbudzujú funkcie orgánov a posilňujú imunitný systém. Pôsobia priamo na fyziologické funkcie človeka – ovplyvňujú tlkot srdca, dýchanie, svaly či cievy. Príjemná vôňa, ktorú pri vdychovaní vníma mozog, navyše ovplyvňuje aj našu psychiku, emócie, náladu a všeobecnú pohodu.

Esenciálne oleje sa používajú už tisícky rokov – poznali ich starí Číňania, Gréci, Rimania aj Egypťania - samotný termín aromaterapia však zaviedol až začiatkom dvadsiateho storočia francúzsky chemik René Maurice Gattefossé. Podstatou aromaterapie je použitie týchto prchavých (éterických, esenciálnych) rastlinných olejov na relaxáciu a liečbu širokej škály fyzických a psychických stavov. Dýchaním, ale aj cez sliznice a pokožku, silice prenikajú do organizmu. Dostávajú sa do čuchového centra v mozgu, ktoré leží v bezprostrednej blízkosti limbického systému zodpovedného za naše emócie. Práve z tohto dôvodu všetky vône a pachy vyvolávajú isté emócie. Aromaterapia takýmto spôsobom prepája myseľ, telo i ducha a nachádza preto uplatnenie vo farmaceutickom priemysle (na prípravu liečiv), v kozmetike či vo wellness sektore.

Rastliny produkujú esenciálne oleje pre vlastné prežitie – na zdravý rast a reprodukciu, pritiahnutie opeľujúceho hmyzu, odpudenie predátorov a ochranu pred chorobami. Vďaka šetrnej extrakcii dokážu byť tieto dary prírody rovnako prospešné aj pre ľudí. Esenciálne oleje sa získavajú z kvetov, semien, listov, stoniek, koreňov, plodov alebo vetvičiek. Esenciálne oleje sa získavajú najčastejšie parovodnou destiláciou, lisovaním za studena (citrusové oleje) alebo extrakciou (takto získane oleje sa označuju absolue). Obsahujú veľké množstvo bio-aktívnych látok.

Použitie esenciálnych olejov

Esenciálne oleje pôsobia na vInhalácia esenciálnych olejovšetkých rovinách. Môžu okamžite zmierniť fyzické symptómy a zároveň pôsobia aj na emocionálnej a mentálnej rovine. Dajú sa použiť tromi základnými spôsobmi – inhaláciou (vdychovaním silice rozptýlenej vo vzduchu), lokálne (na kožu) alebo vnútorne (konzumácia ako potravinový doplnok). Pri vdychovaní prenikajú ku koreňu vnútorného nosa a vďaka čuchovej stimulácii dokážu vyvolať okamžitú a priamu reakciu nervového systému. Ich prenikanie cez pokožku je pomalšie a rozptýlenejšie. Prostredníctvom mimobunkových tekutín, krvi, lymfy a tkanív sa dostávajú k orgánom, ktoré ich čiastočne vstrebú. 

1. INHALÁCIA

Pri vdychovaní sa éterické oleje dostávajú do pľúc a odtiaľ putujú priamo do krvného obehu. Tento spôsob použitia zabezpečuje ich najrýchlejší účinok.

Naparovanie

1 kvapku esenciálneho oleja pridajte do misky alebo hrnca s horúcou, takmer vriacou vodou. Nakloňte sa nad nádobu, hlavu prekryte uterákom a inhalujte po dobu 5 minút.

♦ Kúpeľ

 5-15 kvapiek esenciálneho oleja zmiešajte v základnom oleji (napr. mandľový, jojobový, olivový, kokosový), postačia 1-2 polievkové lyžice základného oleja a dôkladne premiešanú zmes vylejte do vane s teplou vodou (asi 37 stupňov Celzia). Esenciálne oleje sú vo vode nerozpustné, kvapky by plávali na povrchu, preto je nutné ich riediť v základnom oleji. Základný olej je možné nahradiť aj soľou do kúpeľa, dvomi polievkovými lyžicami medu, teplým mliekom alebo prírodným sprchovým gélom. Počas kúpeľa sa časť éterického oleja prostredníctvo pary dostane do pľúc, časť priľne na povrch pokožky. Kúpeľ upokojí nervy a utíši svalové bolesti, je vhodný pri duševnom aj telesnom vyčerpaní. Vyhnite sa dráždivým olejom a tiež mäte, oreganu alebo škorici, ktoré majú pálivý efekt. Naopak, eukalyptus pomôže uvoľniť dýchacie cesty a zastaví prvé príznaky nádchy a chrípky.

♦ Osviežovanie vzduchu

Esenciálne oleje čistia vzduch nielen od nežiadúcich pachov, ale aj od škodlivých organizmov. Aromaterapia okrem toho vplýva aj na naše pocity a dokáže navodiť želaný psychický stav – uvoľňuje, stimuluje, osviežuje, rozveseľuje alebo upokojuje. Existuje niekoľko spôsobov, ako využiť aromaterapiu v priestore.

Vo zvlhčovači vzduchu

Nakvapkajte esenciálny olej na kúsok látky a položte ju na zvlhčovač vzduchu. Olej prečisťuje a osviežuje ovzdušie a zároveň vám pomôže s uvoľnením alebo koncentráciou - podľa voľby oleja. Nekvapkajte olej priamo do zvlhčovača – bude sa vznášať na hladine namiesto toho, aby unikal spolu s vodnou parou a môže prístroj poškodiť.

V aromadifuzéri, v aromalampe, v nádobe s vodou

Do aromadifuzéra nakvapkajte 3-8 kvapiek éterického oleja. Dávkovanie zvážte podľa veľkosti miestnosti a vlastných potrieb. Vonné molekuly éterických olejov sa v elektrickom difuzéri uvoľnia šetrným, kontrolovaným zahrievaním a zachovajú si tak všetky dôležité vlastnosti. V prístrojoch, ktoré obsahujú nebulizér, sa oleje rozložia na jemnú hmlu. Tása následne rozptýli do vzduchu, kde zostáva aj niekoľko hodín a upravuje jeho kvalitu. Ak nemáte difuzér, silice môžete nakvapkať aj do nádoby s horúcou vodou. Alternatívou je aj aromalampa – nádobku naplňte vodou, na hladinu kvapnite zvolený esenciálny olej, 3-8 kvapiek,  a následne pod ňou zapáľte sviečku. Dbajte na to, aby nádobka bola čo najväčšia (s objemom aspoň 1dcl) a bola umiestnená aspoň 10 cm nad ohňom. Predídete tak tomu, aby olej zhorel a stratil svoje liečivé účinky.

Mali by ste vedieť: Dr. David Stewart v knihe Chemistry of Essential Oils Made Easy upozorňuje, že teplota okolo 150-200 °C môže spôsobiť, že časť oleja sa rozloží alebo zhorí. Vonné lampy, v ktorých sa esenciálny olej nakvapká do keramickej alebo kovovej nádoby s vodou a zapáli sa pod nimi sviečka, síce časť oleja odparia v neporušenej podobe, ale časť zničia. Nemusíte mať obavy, takto zahrievané oleje nie sú nebezpečné. Treba len mať na pamäti, že lampa zahrievaná ohňom síce vonia, ale je potrebné ju vnímať skôr ako odpočinkovú aromaterapiu, nie ako prostriedok na liečenie.

Tip: Éterické oleje je možné pridať aj do pracích a čistiacich prostriedkov – nielenže zvýšia ich účinnosť, ale podlahám či bielizni dodajú príjemnú vôňu, ktorá sa bude postupne uvoľňovať v priestore a pôsobiť na naše zmysly. 2-3 kvapky esenciálneho oleja môžete nakvapkať na sáčok do vysávača a počas vysávania tak dokážete prevoňať miestnosť, kanceláriu či celý byt.

2. LOKÁLNE (VONKAJŠIE) POUŽITIE

Éterické oleje sa po aplikácii na postihnuté miesto ľahko vstrebávajú a majú v danej oblasti rýchly lokálny účinok bez zaťaženia tráviacej sústavy. Sú vhodné na použitie pri masážach či kozmetických procedúrach, nezanedbateľné sú aj ich liečivé a hojivé účinky.

♦ Masáž

Bodhi masáž esenciálne oleje

Aromaterapeutická masáž podporí krvný a lymfatický obeh, zníži napätie a zvýši životnú energiu. Esenciálne oleje pôsobia cez dýchacie orgány pri samotnej inhalácii a zároveň aj vstrebávaním cez pokožku. Vhodné miesta na aplikáciu olejov sú temeno hlavy, čelo, spánky, oblasť za ušami, krk, vrchná časť chrbta, brucho, päty a členky. Masáž má mnoho ďalších benefitov:

  • Pomáha zlepšiť cirkuláciu krvi v masírovanej oblasti, a tým stimulovať aj svaly.
  • Pomáha zlepšiť flexibilitu a pohyblivosť.
  • Znižuje stres a uvoľňuje napätie.
  • Pomáha znížiť bolesti hlavy, migrény a kŕče.
  • Stimuluje lymfatický systém, pomáha uvoľňovať toxíny, a tak posilňovať celý imunitný systém.

Ako na to: Do základneho masážneho oleja (môžete použiť aj jojobový, mandľový, ryžový) pridajte vybraté esenciálne oleje či olej, v pomere 2-4 kvapky na každých 5ml základneho oleja. Pred začatím masáže ruky zahrejte a následne do dlaní nalejte potrebné množstvo oleja. Esenciálny olej sa najlepšie aktivuje pri masáži s už namiešaným masážnym olejom. Následne ho krúživými pohybmi v smere hodinových ručičiek vmasírujte priamo na postihnuté miesto alebo jednoducho doprajte masáž telu na lubovoľnom mieste. 

Dôležité: Pri aplikácii po pokožku nezabudnite na dodržanie správneho pomeru riedenia esenciálnych olejov. Kombinácia vhodne zvolených eseniálnych olejov (napríklad levanduľa a harmanček) pomôže odstrániť stres a podporiť relaxačný účinok masáže, vyskúšajte takto namiešaný telový olej z kolekcie Floral therapy.

Tip: Kvalitné aromaterapeutické masážne oleje s obsahom liečivých esenciálnych olejov kúpite TU.

 
ODPORÚČANIE:
  • Pri výbere éterických olejov alebo masážnych olejov s obsahom silíc by voľba arómy mala byť založená na pocitoch klienta. Tie sa však môžu v priebehu času meniť. Oleje, ktoré sa zdali byť na začiatku neprijateľné, sa neskôr môžu zaradiť medzi najobľúbenejšie. Tieto zmeny súvisia s emóciami človeka, ktoré zodpovedajú fyzickému stavu, potrebám a túžbam v danom okamihu.
  • Olej skladujte na chladnom mieste, aby sa predišlo priamemu slnečnému žiareniu a kontaktu so vzduchom.
Pozor! Niektoré oleje sú dráždivé! Esenciálne oleje používajte len po predchádzajúcom zmiešaní s rastlinným olejom a v nižšej koncentrácii – stačí pomer asi 5-6 kvapiek silice na 30 ml oleja. Takto namiešaná zmes je ideálna na masáž celého tela a je možné ju skladovať až tri mesiace. Éterický olej je možné pridať aj do obľúbeného krému či telového mlieka – postačí 5-10 kvapiek.
PODROBNEJŠIE INFORMÁCIE NÁJDETE V ČASTI „Miešanie esenciálnych olejov

Obklady

Oleje, ktoré pomáhajú pri bolestiach hlavy, kĺbov či svalov, menštruačných bolestiach či na hojenie rán, môžete použiť aj na obklady. Horúce obklady sa používajú na liečbu bolestí chronickej povahy, studené na zmiernenie akútnej bolesti.

Ako na to: Misku naplňte vodou a pridajte 4-5 kvapiek esenciálneho oleja. Kúsok poskladanej látky vložte do zmesi, jemne vyžmýkajte a priložte na postihnuté miesto. Obklad môžete prekryť plastovou fóliou alebo alobalom, čím sa účinok ešte zvýši. Studené obklady sa pripravujú rovnakým spôsobom, do misky navyše môžete pridať aj kocky ľadu. Obklady je možné využiť aj pri dlhej ceste autom – v prípade nevoľnosti alebo na zvýšenie koncentrácie – vtedy stačí pár kvapiek pridať priamo na handričku a na pár sekúnd priložiť k nosu.

3. VNÚTORNÉ POUŽITIE

Vybrané esenciálne oleje sa dajú takisto používať ako potravinové doplnky, ktorými podporíme liečbu rôznych zdravotných problémov. V tomto prípade si treba obzvlášť overiť, či ide o 100% čistý prírodný olej, ktorý spĺňa bezpečnostné podmienky. Nie všetky druhy čistých esenciálnych olejov sú vhodné na konzumáciu. Esenciálne oleje sú vysoko koncentrované látky, ktoré môžu podráždiť či poškodiť sliznicu žalúdka a preto by sa nikdy nemali užívať neriedené. Eseciálne oleje sú rozpustné v alkohole alebo v oleji (prípadne v mlieku či mede). Dávkovanie treba zároveň prispôsobiť hmotnosti, veku a zdravotnému stavu. Omylom je domnievať sa, že ak 1 kvapka je zdraviu prospešná, 3 kvapky sú ešte viac prospešné. Veľké množstvo esenciálneho oleja znamená obrovskú zátaž pre vylučovacie orgány ladviny a pečeň. Vnútorné užívanie esenciálnych olejov by nemalo byť hlavou a pravidelnou formou ich používania. Základnou metódou aromaterapie je vonkajšie používanie (masáž, kúpele, inhalácia), prípadne sekundárne použitie (kozmetické výrobky). Vonkajšie použitie zároveň zabezpečí rychlejšie prenikanie esenciálnych olejov do krvného obehu, cesta cez tráviaci trakt je oveľa pomalšia.    

Ako na to: Vhodný počet kvapiek je možné zmiešať s medom alebo mliekom.

Pozor: Niektoré esenciálne oleje rozpúšťajú niektoré druhy plastov. Treba na to myslieť najmä pri skladovaní doma miešanej kozmetiky. Nedokážu rozpustiť teflón, z ktorého sa väčšinou vyrábajú uzávery fľaštičiek esenciálnych olejov, môžu však rozpustiť plasty, v ktorých sa bežne predáva balená voda a sýtené nápoje. „Ak chcete pridávať oleje do nápojov alebo do domácej kozmetiky, uprednostňujte nádoby zo skla, nerezovej ocele alebo keramiky,“ upozorňuje Dr. David Stewart.

Miešanie esenciálnych olejov

Miešanie esenciálnych olejov

Miešanie esenciálnych olejov navzájom či s inými základnými produktami sa môže začiatočníkom zdať ako náročná úloha, ale nemusí to tak byť. Pri výrobe telových a masážnych olejov dodržte odporúčané 3% riedenie, t.j. 3 kvapky esenciálneho oleja na 100 kvapiek základného oleja. Pamätajte si jednoduchú pomôcku: 5-8 kvapiek esenciálneho oleja na 10ml základného oleja.

Rôzne oleje môžu byť spolu zmiešané pre konkrétny liečivý účinok alebo len tzv. pre "radosť". I v takomto prípade, nezabúdajte, že esenciálne oleje pôsobia vždy na všetkých troch úrovniach - fyzickej, mentálnej a duševnej. To znamená, že ak si pre pleťový olej vyberiete esenciálny olej z ruže, pretože jeho vôňa vám je príjemná, jeho účinok na fyzickej úrovni (má regeneračný účinok na pokožku), bude rovnako aktívny a prospešný. Ak by ste chceli pridať esenciálny olej z napr. bergamotu, musíte mať na zreteli jeho fotosenzitívny účinok. Preto je dôležité vždy si prečítať vlastnosti a účinky daných esenciálnych olejov pred ich použitím. Následne ich môžete pridávať do základných produktov, ako sú čisté rastlinné oleje (pre výrobu vlastných telových, pleťových olejov) alebo kozmetické produkty (telové mlieka a oleje, krémy na tvár a ruky, masážne oleje a krémy, sprchové gély). Esenciálne oleje taktiež môžete využiť aj v domácnosti, napríklad pridať 3-6 kvapiek do pracieho prášku či gélu  na pranie a dodať bielizni prírodnú vôňu namiesto umelého parfému. Overené recepty na miešanie esenciálnych olejov pre jednotlivé účely nájdete nižšie. 

Pozor: Esenciálne oleje sú rozpustné v olejoch, mlieku a alkohole. Esenciálne oleje nie sú rozpustné vo vode!

Kategórie esenciálnych olejov

Esenciálne oleje sú zoskupené na základe ich vôní do rôznych kategórií. Oleje z rovnakej kategórie sa v zásade dobre prelínajú. Vhodné kombinácie získate aj miešaním nasledovných kategórií.

Kategórie:

  • Kvetinové - Levanduľa, Neroli, Jasmine
  • Drevité - Borovica, Cedar, Sandal
  • Zemité - Oakmoss, Vetiver, Pačuli
  • Trávne - Majorán, Rosemary, Basil
  • Mätové - Peppermint, Spearmint
  • Liečivé/Bylinné - Eucalyptus, Cajeput, Čajovnik (Tea Tree)
  • Korenisté - Muškátový oriešok, Klinčeky, Škorica, Koriander
  • Orientálne – Ginger (zázvor), Pačuli
  • Citrusové - Pomaranč, Citrón, Bergamot, Mandarínka, Petitgrain, Grep, Citrónová tráva

Kategórie esenciálnych olejov, ktoré sa navzájom dobre znášajú:

  • Kvetinové zmesi s drevitými, korenistými a citrusovými
  • Drevité s kvetinovými, zemitými, mätovými, liečivými, korenistými, orientálnymi a citrusovými
  • Zemité zmesi s drevitými a mätovými
  • Bylinné zmesi s drevitými a mätovými
  • Mätové s drevitými, zemitými, bylinnými a citrusovými
  • Liečivé zmesi s drevitými
  • Korenisté zmesi s kvetinovými, drevitými, orientálnymi a citrusovými
  • Orientálne zmesi s kvetinovými, drevitými, korenistými a citrusovými
  • Citrusové s kvetinovými, drevitými, mätovými, korenistými a orientálnymi

Kategórie esenciálnych olejov podľa tónov (rýchlosti odparovania)

Esenciálne oleje sa dajú rozdeliť aj na základe toho, ako rýchlo sa odparujú. Po nanesení zmesi olejov na kožu je intenzívnejšia jedna vôňa, po niekoľkých hodinách, keď sa niektoré oleje v zmesi odparia, bude intenzívnejšia iná zložka. Esenciálne oleje sa preto, podobne ako tóny na hudobnej stupnici, rozdeľujú na vysoké, stredné a nízke tóny. Viac informácií nájdete v článku na AromaWeb.com

Vysoké tóny (rýchle odparovanie) - HLAVA

  • pomaranč
  • bergamot
  • eukalyptus
  • grapefruit
  • citrón
  • grep
  • citrónová tráva
  • mäta pieporná
  • limetka
  • litsea cubeba
  • tangerinka
  • verbena citrónová
  • čierne korenie

Stredné tóny (stredne rýchle odparovanie) - SRDCE

  • geránium
  • borovica
  • borievka
  • rozmarín
  • čajovnik (Tea tree)
  • ylang ylang
  • levandula
  • ruža
  • ružové drevo
  • jazmín
  • kajeput
  • klinček
  • škorica
  • Zázvor

Nízke (základné) tóny (veľmi pomalé odparovanie) - BÁZA

  • Vetiver
  • Patchouli
  • Sandal
  • Cedarwood
  • Muškátový orech
  • Kadidlovník


Začiatočníkom sa odporúča najprv miešať len tri oleje – teda z každého tónu vybrať len jeden. Počet pridávaných olejov môžete postupom času a získaných skúseností zvyšovať.

Príklad na vhodné miešanie olejov:

Budeme miešať vybrané oleje z orientálnej, citrusovej a kvetinovej kategórie. Takto zvolené oleje sa budú dobre znášať a spolu vytvoria príjemnú vôňu. Použijeme citrón (citrusová kategória) a zázvor (orientálna kategória), pretože citrón má najvyšší tón a zázvor zasa najnižší.

Všimnite si, že sme zatiaľ nepoužili žiaden olej so stredným tónom. Ak chceme pridať ďalší olej, môžeme zvoliť drevitý či liečivý/bylinný, ktoré majú zväčša stredný tón. Keďže chceme zmes odľahčiť a zjemniť, drevitej vôni, ktorú ako jedinú môžeme miešať s už vybranými citrusovými a orientálnymi olejmi, v tomto prípade vynecháme. Uprednostníme preto ľahšiu, kvetinovú kategóriu napr. jazmín, ktorá so zvolenými olejmi vytvorí vhodnú synergiu.

Ďalšie zásady miešania esenciálnych olejovpomery a dávkovanie

Pri miešaní esenciálnych olejov dbajte na nasledovné zásady. Esenciálne oleje nikdy neaplikujte priamo na pokožku neriedené, jedinou výnimkou sú esenciálneje oleje z čajovníka a levandule (1-2 kvapky na postihnuté miesto). Liečivá vôňa esenciálnych olejov rýchlo vyprchá, a aj preto sa často miešajú so základnými olejmi, akými sú mandľový, jojobový, olivový, hroznový, avokádový alebo kokosový olej. Základné oleje väčšinou pochádzajú z mastnej časti rastliny a pomáhajú udržať vôňu éterického oleja po dlhšiu dobu. Sú za studena lisované, bohaté na prírodné vitamíny a bio aktívne látky, ktoré posilňujú pokožku a podporujú jej prirodzenú ochranu. Väčšina z týchto olejov neobsahuje koncentrované arómy, aj keď niektoré majú miernu charakteristickú vôňu, ako napr. olivový alebo kokosový olej. Venujte pozornosť aj výberu správneho základneho oleja pre daný účel. Zvažujte ich účinky aj vlastnosti. Kokosový olej ochladzuje a preto je vhodnejšie jeho použitie v lete ako v zime. Jojoboý olej je pomerne odolný voči vysokým teplotám a má dlhšiu trvanlivosť, ak cestujete do krajín s tropickým podnebím, jojoboý olej vám dlhšie vydrží a nezatuchne. Olej z marhuľových jadier obsahuje kyselinu listovú a preto je ideálny pre tehotné ženy (masáž bruška) a pre deti, olej je však málo mastný preto nie je vhodný na masáž ako takú. Ľubovníkový olej má protizápalové účinky, často sa využíva pre výrobu olejov do nosa či kvapiek do uší.  Základný olej môže tvoriť aj zmes rastlinných olejov. Kvalitný základný olej vhodný na masáž či výrobu vlastného telového oleja môžete kúpiť i tu

Pozor! Nezabúdajte, že silice sú organické a silno koncentrované látky, ktoré môžu vo veľkom množstvo v neriedenej forme človeku ublížiť.

Pri tvorbe zmesí Vám pomôže aj pravidlo „30 - 50 -20“ teda 30% zložky by mal tvoriť olej s vysokým tónom, 50% olej so stredným tónom a 20% olej so základným tónom. Na začiatku budete cítiť všetky vône, po niekoľkých minútach sa odparia vysoké tóny, po niekoľkých hodinách aj stredné a váš nos bude vnímať len základný tón.

Tip: Vybranú zmes si radšej vždy najprv vyskúšajte v menšom množstve, aby ste sa vyhli plytvaniu cenných olejov v prípade namiešania nevyhovujúcej kombinácie.

Užitočnú tabuľku synergie esenciálnych olejov nájdete TU:

http://www.nowfoods.com/idc/groups/public/documents/digital_asset/essential-oil-info-chart.pdf

Správny pomer esenciálnych olejov v rôznych produktoch

Masážny olej vyrobíme zvyčajne miešaním v pomere 3% esenciálneho oleja k objemu základného oleja, t.j. 3 kvapky esenciálneho oleja na 100 kvapiek základného oleja (kokosový, jojobový, mandľový a i.) Pri deťoch sa odporúča 1-1,5% riedenie. 

  • Inhalácia...........................................1-2 kvapky do 1l vriacej vody alebo na vreckovku
  • Kúpeľ................................................8-10 kvapiek zriedené v oleji (alebo inom nosiči) do vodného kúpeľa
  • Sauna...............................................2 kvapky na 2 a pol šálky vody
  • Pleť..................................................2-3 kvapky do základného výrobku
  • Kúpeľ nôh.........................................8 kvapiek do misky vody
  • Pleťová sauna...................................10 kvapiek do misky vody
  • Nosová disperzia...............................1-3 kvapky do misky vody
  • Prirodne mydlo..................................3-5% esenciálneho oleja k pomeru hmotnosti mydla
  • Soľ do kúpeľa.....................................6-8 kvapiek do polievkovej lyžice soli
  • Čistič pleti.........................................20 kvapiek na cca 120 ml základného výrobku
  • Telový olej .........................................6 kvapiek do základného 10 ml výrobku
  • Práčka................................................5-10 kvapiek do priehradky na prací prášok
  • Vysávač..............................................5 kvapiek priamo na sáčok do vysávača
  • Ventilácia...........................................2-3 kvapky do zvlhčovača vzduchu
  • Umelý vianočný stromček................10-15 kvapiek

 

Konkrétne recepty na použitie esenciálnych olejov v domácnosti, v kozmetike alebo v prírodnej medicíne nájdete v článku Esenciálne oleje : Užitočné tipy, rady a recepty.

POZOR: U detí do 5 rokov je vhodné dávkovanie esenciálnych olejov znížiť na polovicu alebo až na tretinu. Neplatí to pri použití v aromadifuzéroch a aromalampe.

Deti a aromaterapia

Esenciálne oleje sa dajú používať bezpečne a efektívne aj u detí. Na aromaterapiu alebo akékoľvek iné prírodné spôsoby liečenia deti vo všeobecnosti veľmi dobre reagujú. Čiastočne tým, že ich mladý organizmus má veľmi dobré schopnosti zotavovať sa ale aj preto, že ich samoliečebne kapacity neboli poškodené nesprávnym dlhodobým stravovaním, stresom, nedostatkom pohybu a celkovým nezdravým životným štýlom. Pravidelné používanie esenciálnych olejov (kúpele, masáže, osviežovace vzduchu) je efektívnou formou prevencie pred rôznymi infekciami, prechladnutím a vírusovými ochoreniami. Malé deti navštevujúce škôlku či iné spoločné zariadenia sú častejšie vystavované riziku nákazy týmito ochoreniami. Ak už k ochoreniu dôjde, esenciálne oleje môžu zmierniť priebeh ochorenia alebo skrátiť dobu liečenia. U detí treba dodržať nasledovné bezpečnostné opatrenia:

  • nepoužívajte na pokožku neriedené esenciálne oleje (výnimikou je levanduľa a čajovník, 1 kvapka na postihnuté miesto)
  • dodržte 1-1,5% riedenie
  • esenciálne oleje do kúpela vždy vopred zriedťe v základnom oleji či mlieku
  • nenechávajte dieťa osamote pri aromalampe
  • nikdy nepodávajte esenciálne oleje vnútorne
  • vyhýbajte sa esenciálnym olejom, ktoré sú pre malé deti nevhodné

Skladovanie a životnosť esenciálnych olejov

Kvalitu esenciálneho oleja ovplyvňuje aj spôsob skladovania. Na zachovanie chemickej integrity olejov je potrebné skladovať ich na chladnom mieste mimo dosahu slnečného svetla a ďalších tepelných zdrojov. Mali by byť uskladnené v nepriehľadných alebo tmavých nádobách – najlepšie v skle. Správne balené esenciálne oleje nájdete v tmavých jantárovo-hnedých alebo tmavomodrých sklenených fľaštičkách. Známy odborník a lekár David Stewart varuje pred olejmi v priehľadných bielych fľaštičkách: „Ak sa predávajú ako ´esenciálne´, ide o podvod alebo predajca o olejoch nič nevie a olej bol už dávno zničený pôsobením svetla.“

Pôsobením svetla dochádza k polymerizácii molekúl esenciálnych olejov, pri ktorej sa malé molekuly sa spájajú do väčších. Veľké molekuly sa neodparujú tak ľahko a pri izbovej teplote nemajú žiadnu vôňu. Nie sú schopné preniknúť sliznicami tela a postúpiť ďalej do buniek, preto nemajú terapeutickú hodnotu.

Ďalším nepriateľom éterických olejov je dlhodobé vystavenie vzduchu, pri ktorom dochádza k oxidácii. Molekuly oleja na seba naviažu ďalšie atómy kyslíka, čo zmení ich chémiu a terapeutické pôsobenie, prípadne ich zničí úplne. Fľaštičku esenciálneho oleja preto ihneď po použití dobre uzavrite.

Skladovanie doma vyrobenej kozmetiky s prímesou esenciálnych olejov

Vyrobený olej skladujte v dobre uzavretej fľaši, ideálne sklenenej, čím zabránite oxidácii. Nájdite chladnejšie, tmavé miesto bez vysokej vlhkosti. Doma vyrobená zmes vám vydrží pol roka až 18 mesiacov v závislosti od toho, ako často ju budete otvárať. Podomácky vyrobená kozmetika neobsahuje žiadne konzervačné látky a jej trvanlivosť je preto časovo obmedzená na kratšie obdobie. Najlepšie urobíte, ak ju budete uchovávať v chladničke.

Ako kúpiť kvalitné esenciálne oleje?

Esenciálne oleje predajnaKvalita, ktorú hľadáte, závisí od toho, na aké účely plánujete olej používať. Kupujte len 100% prírodné  produkty, môže sa jednať o 100% esenciálne oleje alebo esenciálne oleje riedené v inom základnom oleji. Niektoré esenciálne oleje sú totiž veľmi vzácne, ich výroba je náročna, napr. jazmín, ruža a tým pádom cena takéhoto oleja v 100% forme by bola príliš vysoká a nedostupná. Kvalitné esenciálnej oleje rozpoznáte aj podľa nasledujúcich znakov.

Overte si:

  • či sa na esenciálnom oleji uvádza aj jeho latinský názov
  • či je uvedený dátum spotreby
  • či je olej čistý alebo riedený
  • cenu produktu – príliš nízka cena môže byť podozrivá

Tip: Dôverujte overeným značkovým olejom a kupujte len čisté esenciálne oleje. Pri prírodnej značke Bodhi sa môžete spoľahnúť na najvyššiu kvalitu.

Aký esenciálny olej si vybrať?

Množstvo dostupných esenciálnych olejov môže ľudí priviesť do pomykova. Pri výbere sa riaďte podľa vône a žiadúceho účinku. Zvolené esenciálne oleje si doma vyberajte podľa nálady, stavu, v ktorom sa práve nachádzate a podľa intuície. Poradiť pri kúpe esenciálnych olejov vám môže kvalitný aromaterapeut alebo sa môžete obrátiť i na nás.  

Aromaterapeutické poradenstvo

Niektoré dlhodobé alebo často opakujúce sa ochorenie a zdravotné problémy fyzického alebo psychického charakteru si vyžadujú odborný aromaterapeutický prístup a na "mieru šitý" liečený plán. Kvalitné aromaterapeutické poradenstvo vám poskytne klinická aromaterapeutka Monika Végh. Jej kontakt nájdete tu.

Esenciálne oleje – druhy a ich využitie 

Bergamot olej

BERGAMOT

(Citrus Bergamia)

povzbudenie nálady a osvieženie, koncentrácia, antidepresívum

Bergamot je citrusový plod veľkosťou ako pomaranč a žltým sfarbením podobný citrónu. Pre svoju sviežu citrusovú chuť sa často pridáva do čajov Earl Grey a pre sviežu vôňu ho nájdeme v mnohých parfémoch. Má výrazné antiseptické účinky, pomáha pri liečbe kožných ochorení, akné, ekzémov a psoriáze. Pôsobí osviežujúco na myseľ, povzbudzuje a zaháňa stres. Esenciálny olej Bergamot

Čajovník olej

ČAJOVNÍK (TEA TREE)

(Melaleuca Altemifolia)

osvieženie, povzbudenie nálady, uvoľnenie a relax

Čajovník austrálsky je známy svojimi liečivými a antiseptickými účinkami na celý organizmus. Pomáha pri kožných infekciách, pomáha hojiť rany na pokožke, herpes, akné, pôsobí protizápalovo a tiež ako repelent. Esenciálny olej Čajovník (Tea Tree)

Cédrové drevo olej

CÉDROVÉ DREVO (Cupressus Funebris)

upokojuje, uvoľňuje napätie a stres, antiseptický a protizápalový účinok, repelent

Esenciálny olej sa získava destiláciou vodnou parou z dreva stromu céder, ktorý rastie vo vyšších nadmorských výškach. Prospešnými sa ukázali jeho účinky pri liečbe kožných ekzémov a akné. Má antiseptické a protizápalové účinky, mierni bolesť pri zápaloch kĺbov. Pomáha pri zápaloch dýchacích ciest, nádche, uvolňuje vykašliavanie a vďaka jeho upokojujúcemu účinku podporuje dobrý spánok, uvoľňuje napätie a stres. Tiež pôsobí ako repelent. Esenciálny olej Cédrové drevo

Citrón olej

CITRÓN (Citrus Limon)

povzbudenie nálady a osvieženie, koncentrácia

Svieža citrónová vôňa povzbudzuje a stimuluje zmysly, zaháňa únavu a stres. Má výrazné antiseptické a čistiace účinky, vďaka ktorým sťahuje póry a rozjasňuje pleť. Naštartuje celý organizmus, účinný i pri celulitíde.

TIP: Naplňte rozprašovač vodou a pridajte pár kvapiek esenciálneho oleja a použite ako osviežovač vzduchu. Esenciálny olej Citrón

 

 

CITRÓNOVÁ TRÁVA (Cymbopogon Flexuosus)

povzbudenie nálady a osvieženie, koncentrácia

Citrónová tráva čoraz častejšie známa pod anglickým názvom „lemongrass“ je typická svojou jemnou a sviežou citrusovou vôňou.Povzbudí nielen ducha ale i telo, vďaka jej účinkom zmierňuje svalové napätie vo fyzickom výkone. Má antibakteriálne účinky, dezinfikuje vzduch a využíva sa i pri liečbe plesní na nohách. V kozmetike je vhodná pre mastnejšiu a aknóznu pleť. Esenciálny olej Citrónová tráva

 

Eukalyptus

EUKALYPTUS (Eucalyptus Globulus)

osvieženie, povzbudenie nálady, koncentrácia

Eukalyptus patrí k základným druhom esenciálnych olejov. Výrazne pomáha pri liečbe dýchacích ciest, astme, pri nádche a prechladnutí. Pomáha odstrániť migrénu. Svieža vôňa rozjasní myseľ a stimuluje lepšiu sústredenosť.

TIP: Schlaďte svoje telo v lete a ochráňte ho v zime. Najprv rozpustite 6-8 kvapiek eukalyptového oleja so základným olejom (napr. kokosový, madľový). Zmes potom pridajte do kúpeľa a relaxujte 20 minút. Esenciálny olej Eukalyptus

Geranium

 

GERÁNIUM (Pelargonium graveolens)

upokojuje, uvoľňuje napätie a stres, pôsobí antidepresívne.

Olej z geránia sa získava z listov destiláciou v pare a jeho kvetinová vôňa by sa dala zaradiť uprostred sladkosť ruže a ostrosť bergamotu. Má hemostatické (krvácanie zastavujúce) vlastnosti a preto je užitočný pri ošetrovaní zranení, podporuje hojenie rán. Vďaka svojim adstringent­ným a antiseptickým účinkom a schopnosti vyrovnávať tvorbu kožného mazu sa často využíva v starostlivosť o pleť. Je preto veľmi vhodný na extrémne suchú alebo mastnú pleť. Pomáha stimulovať lymfatický systém a vďaka jeho diuretickým (močopudným) účinkom je užitočný pri liečbe celulitídy, zadržovaní tekutín a opuchoch kotníkov. Geránium je taktiež účinné pri problémoch zapríčinených kolísajúcou hladinou hormónov. Esenciálny olej Geránium

Grep

 

GREP (Citrus Paradisi)

uvoľňuje napätie a stres, povzbudenie nálady a osvieženie, antidepresívum

Esenciálny olej ako ovocie samotné je bohatý na antioxidanty, chráni pokožku pred predčasným starnutím, čistí a dezinfikuje pokožku, vhodný obzvlášť pre mastnú pleť, lieči akné. Citrusová vôňa stimuluje nervový systém, navodzuje pocit sviežosti, povzbudzuje a zaháňa únavu. Pomáha odbúravať celulitídu, uvoľňuje stuhnuté svalstvo, tíši bolesti hlavy a menštruačné bolesti. Esenciálny olej Grep

jazmin

 

JAZMÍN (Jasminum Officinale -2,5%)

afrodiziakum, antidepresívum, uvoľnenie a relax

Jazmín je kvitnúci ker, ktorý svoju pôvabnú, sladkú vôňu uvoľňuje intenzívnejšie pri súmraku a preto sa kvety, z ktorých sa získava esenciálny olej, zbierajú v noci. Jazmínový esenciálny olej stimuluje uvoľňovanie serotonínu, čo spôsobuje uvoľnenie, pozdvihnutie nálady, navodzuje romantickú atmosféru a vášeň, je to známe afrodiziakum. Tiež pomáha zmierniť pôrodné bolesti a podporuje tvorbu mlieka. Ukľudňuje, znižuje príznaky nespavosti a navodzuje pokojný spánok. Esenciálny olej Jazmín

kadidlovnik

 

KADIDLOVNÍK (Boswellia Serrata)

antidepresívum, meditácia, uvoľňuje napätie a stres

Kadidlo bolo odpradávna a často je i dnes neodmysliteľnou súčasťou náboženských obradov. Obchodovalo sa s ním už pred viac ako 5000 rokmi. Kadidlový esenciálny olej je účinné anti­septikum, má dezinfekčné vlastnosti, čistí vzduch od baktérií. Pomáha pri hojení kožných rán, regeneruje a sťahuje pleť. V kozmetike je preto častou ingredienciou v „anti-aging“ (proti starnutiu) výrobkoch. Kadidlová silica podporuje imunitný systém, pomáha pri ťažkostiach dýchacích ciest. Vôňa kadidla navodzuje meditačnú atmosféru, pôsobí upokojujúco a relaxačne. Esenciálny olej Kadidlovník

kajeput

KAJEPUT (Melaleuca Cajeputi)

uvoľňuje napätie a stres, povzbudenie nálady a osvieženie

Kajeput z pôvodného indonézskeho názvu kayu putih znamená „biele drevo“. Esenciálny olej sviežej gáfrovej vône má antiseptické a antibak­teriálne účinky, bojuje proti plesniam a pomáha odháňať hmyz. Taktiež pomáha uvoľňovať dýchacie cesty pri prechladnutí. Kajeputová silica je prírodné analgetikum a lokálnou masážou tlmí bolesť hlavy, zubov, svalov a kĺbov, zmierňuje kŕče. V kozmetike slúži ako tonikum, rozjasňuje a vyhladzuje pleť. Esenciálny olej Kajeput

klinceky

KLINČEKY (Syzygium Aromaticum)

uvoľnenie a relax, odstraňuje napätie a stres

Nezameniteľná vôňa klinčekov v nás nielen evokuje dobré jedlo – koláče, ale aj vyvoláva príjemné emócie, uvoľňuje a harmonizuje. Typická prenikavá korenistá vôňa ma antiseptické a dezinfekčne účinky. Tento olej je vhodný aj pri únave, nervovom či svalovom vypätí. Posilňuje trávenie a dodáva istotu. Nepoužívajte na citlivú pokožku a pri vysokom krvnom tlaku. Esenciálny olej Klinceky

levandula

LEVANDUĽA (Lavandula Angustifolia)

uvoľnenie a relax, odstraňuje napätie a stres

Levanduľa je azda najpoužívanejšou bylinkou pre dobrý spánok, pôsobí upokojujúco, pomáha pri nespavosti, znižuje krvný tlak. Má taktiež hojivé účinky pri kožných poraneniach, reakciách na bodnutie hmyzom. Levanduľa je účinná ako repelent i proti moliam. Esenciálny olej Levandula

mandarinka

 

MANDARINKA (Citrus Reticulata)

uvoľňuje napätie a stres, povzbudenie nálady a osvieženie, antidepresívum

Citrusová vôňa mandarínky stimuluje nervový systém, navodzuje pocit sviežosti, povzbudzuje, pozitívne nalaďuje myseľ a zaháňa únavu. Čistí a dezinfikuje pokožku, vhodný najmä pre mastnú a aknóznu pleť. Esenciálny mandarínkový olej pomáha i pri tráviacich ťažkostiach a kŕčoch. Esenciálny olej Mandarinka

 

mata

MÄTA (Mentha Piperita)

uvoľňuje napätie a stres, povzbudenie nálady a osvieženie

Svieža vôňa mäty upokojuje myseľ, čistí a osviežuje ovzdušie. Mätový olej má schopnosť liečiť tráviace ťažkosti, dýchacie ťažkosti, bolesť hlavy, nevoľnosť, horúčku, kŕče žalúdka a čriev, rovnako je účinný pri úľave od bolesti; svalovej i menštruačnej bolesti. Esenciálny olej Mäta

TIP: Stačí inhalovať pár kvapiek silice mäty piepornej dopoludnia a zvýšite tak chuť do jedla počas celého dňa.

patchouli

PATCHOULI (Pogostemon Cablin)

afrodiziakum, uvoľňuje napätie a stres, koncentrácia, meditácia

Patchouli (Pačuli) je ker, ktorý pochádza z tropických častí Ázie. Jeho vôňa je zemitá, jemne sladká, až korenistá. Má antiseptické, protizápalové, antidepresívne účinky, pomáha proti horúčke, pri liečbe ekzému, dermatitídy a psoriázy; napomáha uvoľniť sa a meditovať. Pôsobí ako afrodiziakum; stimuluje pohlavné hormóny, estrogén a testosterón, ktorý zvyšuje sexuálny apetít. Patchouli sa používa ako afrodiziakum už stovky rokov. Esenciálny olej Patchouli

petitgrain

PETITGRAIN (Citrus Aurantium)

upokojuje, pomáha proti nespavosti, pôsobí antidepresívne

Esenciálny olej Petitgrain sa získava destiláciou z listov z pomarančovníka horkého, má ľahkú, sviežu kvetinovú vôňu a pomáha proti nespavosti. Je výrazne antidepresívny, pomáha pozdvihnúť psychický stav a má niekoľko možností využitia i starostlivosti o pleť: pomáha znižovať nadmernú produkciu mazu, je šetrným ale účinným antiseptickým prostriedkom. Esenciálny olej Petitgrain

ruza

RUŽA (Rosa Damascena -2,5%)

afrodiziakum, uvoľnenie a relax, odstraňuje napätie a stres

Ruža damascénska je považovaná za pôvodne originálne červenú ružu s najvýraznejšou arómou a najvyšším obsahom oleja. Vo všeobecnosti sa ruža spája s romantikou, pôsobí ako afrodiziakum, antidepresívum, uvoľňuje emocionálne napätie a navodzuje harmóniu a zmyselnosť. Olej má antibakteriálne, protizápalové účinky, pôsobí proti kŕčom, pomáha pri nepravidelných menštruačných cykloch, zmierňuje nevoľnosť, kŕče a bolesti spojené s menštruáciou. Esenciálny olej Ruža

ruzove drevo

RUŽOVÉ DREVO (Aniba Rosaeodora)

upokojuje, uvoľňuje napätie a stres, antidepresívny, antiseptický a regeneračný účinok.

Má bohatú a delikátnu vôňu s kvetinovým a súčasne drevitým nádychom. Olej z ružového drevo má na organizmus tonizujúci účinok, stimuluje imunitný systém a pomáha pri chronickej únave. Je mierne analgetický a účinný pri bolestiach hlavy. V kozmetike je užitočný pre svoje antiseptické a baktericídne vlastnosti, osvedčuje sa pri liečbe akné, často sa používa ako deodorant. Zároveň pôsobí ako bunkový regenerátor, vhodný najmä pre zrelú pleť. Olej z ružového dreva má antidepresívne a povzbudzujúce vlastnosti, môže povzniesť nielen psychiku a pocity, ale aj dušu, a preto sa označuje aj ako „duchovný“ olej. Esenciálny olej Ružové drevo

 

santalove drevo

SANTALOVÉ DREVO (Santalum Album -10%)

uvoľňuje napätie a stres, antidepresívum, afrodiziakum

Santalové drevo je odpradávna rešpektované mnohými civilizáciami a náboženstvami na celom svete. Má príjemnú drevitú vôňu, ktorá si získa každého. Santalový esenciálny olej pôsobí protizápalovo, podporuje vykašliavanie, uvoľňuje kŕče, má sedatívne a upokojujúce účinky. Taktiež sa osvedčil pri hojení rán a jaziev, upokojuje pokožku. Vďaka svojim protizápalovým vlastnostiach sa využíva pri liečbe zápalu močových ciest. Stimuluje schopnosť koncentrácie a pôsobí i ako afrodiziakum. Esenciálny olej Santalové drevo

sladky pomaranc

SLADKÝ POMARANČ (Citrus Sinensis)

uvoľňuje napätie a stres, povzbudenie nálady a osvieženie, antidepresívum

Esenciálny olej má antiseptické účinky, dezinfikuje pokožku, pomáha pri liečbe akné a kožných ekzémov. Je vhodný najmä pre mastnejšiu pokožku. Jemne sladká ovocná vôňa dokáže pozdvihnúť náladu, navodiť príjemné pocity, je prospešný pre ľudí trpiacich úzkosťou a depresiou. Esenciálny olej Sladký pomaranč

ylang ylang

Esenciálny olej Ylang ylang (Cananga Odorata)

Komenty

Publikované 2019-12-12 19:05:08 Napísal Jantos ladislav Link ku komentáru
Jak mám postupovat s kadidlovim olejem na stařecké skvrny. Mohu mazat přímo nebo redit a jakým poměrem. Dekuji
Publikované 2019-03-02 23:31:29 Napísal Natália Link ku komentáru
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, budem malú očkovať a chcela by som sa spýtať ktorý olejček by mi ste odporúčili po očkovaní na skľudnenie a možno aj v prípade teploty? Ďakujem za každú radu.
Publikované 2018-11-15 20:19:53 Napísal Milan Gašperík Link ku komentáru
Mohol by mi niekto poradiť, či sa esenciálny kadidlový olej dá použiť na liečebné účely pomocou kompresorového inhalátora? má s tým niekto skúsenosti? Ďakujem
Publikované 2018-03-13 12:19:25 Napísal Patrícia Szantová Link ku komentáru
Dobrý deň Patrícia, áno esenciálne oleje sa dajú použiť aj ako prírodná aróma do sviečok. Stači pridať pár kvapiek, najpešie do roztopeného vosku. Sú oveľa lepšie ako syntetické arómy ktoré výrobcovia do sviečok dávajú, no sú o niečo drahšie. Osobne odporúčame sójové sviečky ktoré sú ekologickejšie a vyrábajú sa z obnoviteľného zdroja.
Publikované 2018-03-13 12:19:22 Napísal Patrícia Szantová Link ku komentáru
Dali by sa použiť aj do vonných sviečok? Ďakujem.
Publikované 2017-11-30 22:04:48 Napísal Alica Link ku komentáru
Jednoducho a zrozumiteľne napísané. Ďakujem. Používal a mám veľmi rada éterické oleje. Často ich používam na rôzne účely. Neviem však aký olej použiť na kožu Mám reakciu na termálnu vodu.Po nej ma koža veĺmi svrbí a neviem čo s ňou. Aký olej mi poradíte? Za radu ďakujem.
Publikované 2017-04-06 08:08:16 Napísal Janka Link ku komentáru
Vynikajuci a podrobny clanok, uzitocne informacie "do voza aj do koca"
Publikované 2017-03-30 20:56:18 Napísal Ľuba Lučanská Link ku komentáru
Tak tento obsiahly článok a rady a odporúčania v ňom prekonali absolútne všetky moje očakávania a odporúčam ho ďalej. Ďakujem tomu, kto si s tým dal toľko námahy a sprostredkoval nám veľmi cenné informácie o éterických olejoch z mnohých hľadísk, potravinárskeho, kozmetického, farmaceutického a info o ich využití v domácnosti. Vrelý dík! A budem vás všade odporúčať...
Publikované 2017-02-13 22:59:17 Napísal Veronika Link ku komentáru
konečne skvelé, informatívne a poučné čítanie. ďakujem za tento článok
Publikované 2016-08-16 12:54:24 Napísal Vladimír Link ku komentáru
najlepšie a najkomplexnejšie čo som doteraz o esenciálnych olejoch čítal

Napíšte komentár

Opíšte kód


Vianočné darčekové sady!