Masážne oleje pre masérov

Masážne oleje pre masérov

Másážne oleje pre masérov, s terapeutickým použitím aj pre profesionálov.

Masáž je jedným z najstarších liečebných prostriedkov v histórii ľudstva. Dokáže zmierniť a odstrániť bolesť pohybového aparátu, uvoľniť svalové napätie, rozprúdiť krvný obeh aj lymfu a naštartovať imunitu. Po náročnom dni zaženie stres aj úzkosť, zresetuje myseľ a v jednom kroku zharmonizuje telo aj dušu. Efekt masérskych techník výdatne podporujú masážne oleje s prírodným zložením a aromaterapeutickými účinkami. Z masáže načerpajú vitalitu nielen vrcholoví športovci a nadšenci zdravého životného štýlu, ale aj tí, ktorí túto oblasť zanedbali.

Masáž si ľudia často spájajú so symbolom luxusu a v istom zmysle ním aj je. Mnohí sa zhodnú, že zdravie je to najcennejšie, čo máme. Práve masáž k nemu prispieva – a to nielen na telesnej, ale aj na duševnej úrovni.

Dôvodov, prečo si ju dopriať, je hneď niekoľko:
● Napomáha regenerácii organizmu po fyzickej záťaži, uvoľňuje stuhnuté a napäté svaly, kĺby a boľavé šľachy, zlepšuje flexibilitu a pohyblivosť.
● Má blahodarný vplyv na stimuláciu krvného obehu, povzbudzuje prúdenie lymfy, posilňuje imunitný systém.
● Napomáha správnej funkcii vnútorných orgánov, povzbudzuje metabolizmus a zlepšuje trávenie.
● Pomáha zmierniť bolesti hlavy, migrény a kŕče.
● Vhodné pohyby stimulujú centrálnu nervovú sústavu, odstraňujú stres a uvoľňujú napätie.
● Masážou sa organizmus zbavuje škodlivín, zároveň však takto cez kožu do organizmu prenikajú nové látky. Až 60 % z nich prechádza do krvného obehu a priamo ovplyvňuje naše zdravie. Výber správnych masážnych olejov je kľúčový.
● Čas venovaný masáži je zároveň spôsobom, ako si v dnešnej rýchlej dobe dopriať zaslúženú starostlivosť a psychohygienu. Zveriť sa do spoľahlivých rúk, spomaliť, vypnúť, relaxovať a vychutnať si čaro prítomného okamihu.

Vedeli ste? Masáž vyvoláva v mozgu beta a alfa vlny, ktoré sú typické pre hlboký spánok.
Masáž je ideálne začleniť do životného štýlu, urobiť si z nej pravidelný očistný, regeneračný a liečebný rituál. Je to preto, že masérske techniky pôsobia najúčinnejšie, keď sa využívajú preventívne. Pravidelná masáž nedá šancu bolesti, ktorá udiera náhle a nečakane.

AKÚ MASÁŽ SI DOPRIAŤ?masážne oleje bodhi

Existuje niekoľko typov a techník masáží, zorientovať sa v ponuke nie je vždy jednoduché. Čokoládové, medové, havajské, thajské, čínske, lymfatické, reflexné, športové, ajurvédske – výber je skutočne bohatý. Každá masáž so sebou prináša iné účinky, či už uvoľňujúce, detoxikačné, antistresové, no hlavne liečivé.

Športová masáž
Tento typ masáže je prevedený vo vyššom tempe, s väčšou intenzitou tlaku i frekvencie jednotlivých ťahov. Je vhodná po nadmernom zaťažení organizmu a pri svalovej horúčke, lebo zo svalov vytláča krv aj so škodlivými splodinami látkovej výmeny zodpovednými za pocit únavy. Športová masáž dokáže skrátiť regeneračnú dobu svalov a natiahnuť spojivové tkaniva kĺbov. Využíva sa však aj pred namáhavým výkonom, aby uviedla telo športovca do pohotovostného stavu. Rýchlou a razantnou masážou sa mechanicky rozprúdi krv a zrýchli činnosť srdca aj krvný obeh. Športová masáž je vhodná aj pre ľudí, ktorí trpia nedostatkom pohybovej aktivity a nadbytkom stresu, neodporúča sa však pri akútnych zraneniach pohybového aparátu, pri poruchách krvného obehu, horúčke, pri nádorových a vírusových ochoreniach, ani bezprostredne po jedle.

Klasická masáž
Je najznámejším druhom masáže, ktorá sa používa na uvoľnenie stuhnutého svalstva, bolestivých kĺbov, aj na odstránenie bolesti chrbtice a hlavy. Zlepšuje prekrvenie pokožky a svalov a zrýchľuje vylučovanie odpadových látok z organizmu (trením sa urýchľuje vyprázdňovanie povrchu žil a lymfatických ciest). Vďaka pravidelnej klasickej masáži sa pokožka stáva pružnejšou, opuchy a krvné výrony sa rýchlejšie vstrebávajú. Zlepšuje činnosť tkanív i výživu svalov, čím predchádza bolestiam , zároveň uvoľňuje bloky, ktoré vznikli pri úrazoch či preťažení organizmu a pomáha aj pri rekonvalescencii po dlhom znehybnení v dôsledku zlomeniny alebo iného zranenia. Pracuje so silnejším tlakom, nie je však bolestivá a ani taká rázna ako športová masáž.

Thajská masáž
Klasická thajská masáž predstavuje kombináciu naťahovania tela a práce s energetickými dráhami a tlakovými bodmi (podľa jogovej filozofie ich telom prebieha 72-tisíc, v thajskej masáži sa pracuje s desiatimi dráhami a trinástimi tlakovými bodmi). Stláčanie bodov na týchto dráhach – meridiánoch, ktoré sa nachádzajú asi 2 cm pod pokožkou, stimuluje prúdenie vnútornej energie, lieči choré orgány a žľazy a odstraňuje toxíny z tkanív. Pomáha odstraňovať energetické bloky, rôzne problémy vrátane tráviacich a menštruačných, rozširuje medziplatničkový priestor a zmierňuje bolesti pri artritíde. Stimuláciou parasympatických nervov spomaľuje srdcový pulz a navodzuje stav hlbokého vnútorného pokoja. Ide o suchú masáž, ktorá prebieha bez použitia olejov, len za pomoci bylinkových balzamov. Má podobné účinky ako cvičenie jógy, avšak tu sú všetky pohyby robené za klienta.

Aromaterapeutická masáž
Spočíva v masírovaní stuhnutého svalstva za pomoci esenciálnych olejov so silnými terapeutickými účinkami. Využíva len 100% prírodné masážne oleje, ktoré nezanášajú telo škodlivinami. Silice prenikajú do tela prostredníctvom kože, zároveň sa aj inhalujú, a tak sa spája pôžitok z vône s liečivou silou dotyku. Olejová masáž podporuje krvný obeh, napomáha v odbúravaní škodlivých látok, posilňuje imunitný systém, zmierňuje bolesti vo svaloch, udržiava pružnosť, hebkosť a jemnosť pokožky, tvaruje postavu, osviežuje unavené telo aj ducha a pomáha dosahovať stav úplnej harmónie a pokoja. Je vždy šitá na mieru klienta – nielen čo sa týka masírovania problematických oblastí, ale aj individuálneho výberu silíc podľa potrieb klienta.

Ajurvédska masáž
Uvoľňujúca celotelová masáž využíva oleje z liečivých byliniek, ktoré sú namiešané ajurvédskym špecialistom podľa individuálnych potrieb klienta. Počas masáže odborník stimuluje aj takzvané marmové body, ktoré sa odlišujú od akupresúrnych. Vďaka ich stláčaniu sa v tele uvoľní prúd energie a nastáva relaxácia. Ajurvédska masáž pripravuje organizmus na celkovú detoxikáciu, zvyšuje imunitu, odbúrava stres a zlepšuje spánok. Odporúča sa skĺbiť s ďalšími princípmi ajurvédy, ktoré upravujú stravu, pohybové aktivity a celkový životný štýl na mieru klienta, a tak prirodzene liečia mnohé zdravotné problémy.

Relaxačná masáž
Harmonizuje a uvoľňuje psychické a svalové napätie. Používa jemné ťahy a často využíva silu esenciálnych olejov, ktoré navodia želané emócie a efekt. Existuje množstvo typov relaxačných masáží, ktoré majú zväčša pôvod vo východných krajinách. Mávajú upokojujúce a antistresové účinky a možno ich praktizovať takmer v každom veku bez výrazných obmedzení.

VÝBER MASÁŽNYCH OLEJOVmasazne oleje pre maserov bodhi

Či už si masáž doprajete doma, alebo sa zveríte do rúk odborníkov v masérskych, športových alebo wellness centrách, neoddeliteľnou súčasťou mnohých procedúr budú masážne oleje. Tie znižujú trenie medzi rukami a kožou, majú však aj mnoho ďalších benefitov:

• Vplývajú na telesnú a duševnú rovnováhu.
• Majú antibakteriálne a antiseptické vlastnosti.
• Hydratujú a vyživujú pokožku.
• Zvyšujú pružnosť pokožky.
• Zlepšujú zahrievanie pri masážnej procedúre.

Súhra premyslených pohybov a vhodne zvoleného masážneho oleja sa postará o harmonickú kombináciu pre telo i myseľ. Masážne oleje však prenikajú do hlbších štruktúr kože aj do krvného obehu. Vyvarujte sa preto lacným minerálnym olejom, ktoré upchávajú póry a poškodzujú zdravie. Použitím kvalitných masážnych olejov, ktoré obsahujú veľa vitamínov, antioxidantov a látok s protizápalovými a upokojujúcimi účinkami, môžete harmonizujúce účinky masáže ešte znásobiť.

Vedeli ste? 26 sekúnd – len toľko trvá, kým sa látky nanesené na kožu prostredníctvom mimobunkových tekutín dostanú do krvi, lymfy, tkanív a následne aj k orgánom, ktoré ich čiastočne vstrebú. Dbajte na to, aby boli masážne oleje vhodne zvolené a obsahovali len látky najvyššej kvality. Všetky aromaterapeutické masážne oleje Bodhi sú 100 % prírodné a využívajú éterické oleje v terapeutickej kvalite (označenie „terapeutic grade”).

Bodhi disponuje širokou škálou masážnych produktov nielen pre domácich nadšencov, ale aj pre profesionálnych masérov, masážne centrá a kúpele. Prírodné zmesi vysokokvalitných základových olejov (ryžový a kokosový olej, alebo olej z palmových jadier) sú obohatené o čisté éterické oleje a vitamín E, ktoré pokožku zanechajú jemnú a vyživenú. Majú veľmi jemné vône a sú pripravené na okamžité použitie na pokožku.

Citrónová tráva
Svieža vôňa čistého esenciálneho oleja z citrónovej trávy dodá organizmu počas masáže novú energiu. Antiseptické účinky majú navyše priaznivý vplyv na spomalenie starnutia buniek.

Levanduľa a mäta
Obľúbená vôňa levandule s prímesou mentolu pôsobí upokojujúco a zlepšuje kvalitu spánku.

Pomaranč a zázvor
Vôňa ovocia a kvetov pelargónie navodí celkové uvoľnenie a duševnú rovnováhu. Zázvor organizmus zahreje, sladký pomaranč pôsobí ako antidepresívum a zároveň pokožku dezinfikuje.

BENEFITY ESENCIÁLNYCH OLEJOV V MASÁŽNOM OLEJI

Aromaterapeutická masáž zvyšuje životnú energiu aj vďaka účinkom esenciálnych olejov. Tie majú nesmiernu silu - sú 50- až 70-krát efektívnejšie než samotné bylinky, a tak si dokážu poradiť s mnohými zdravotnými problémami. Pri masáži prenikajú do organizmu nielen cez pokožku, ale aj cez sliznice a dýchacie orgány priamou inhaláciou. Následne prúdia po energetických dráhach a pôsobia na naše zmysly. Zmierňujú fyzické symptómy a zároveň pôsobia aj na emocionálnej a mentálnej rovine, čím prepájajú telo a myseľ. Vhodné miesta na aplikáciu olejov sú temeno hlavy, čelo, spánky, oblasť za ušami, krk, vrchná časť chrbta, brucho, päty a členky. Masážne oleje obohatené o kvapky esenciálnych olejov sa ľahko vstrebávajú a majú rýchly lokálny účinok. Aby účinky boli skutočne liečivé, je nutné používať len čisto prírodné esenciálne oleje.
Pri výbere masážnych olejov, ktoré obsahujú éterické oleje, by voľba arómy mala byť založená na pocitoch klienta. Tie sa však môžu v priebehu času meniť. Oleje, ktoré sa zdali byť na začiatku neprijateľné, sa neskôr môžu zaradiť medzi najobľúbenejšie. Tieto zmeny súvisia s emóciami človeka, ktoré zodpovedajú fyzickému stavu, potrebám a túžbam v danom okamihu.

TIP: Éterické oleje je vhodné vyberať aj podľa želaného efektu. Pri výbere vám pomôže nasledujúca tabuľka.

AKO SI NAMIEŠAŤ VLASTNÝ MASÁŽNY OLEJ

Na masáž je vhodné použiť hotové zmesi masážnych olejov namiešané profesionálmi. Na dosiahnutie silnejšej arómy stačí do masážneho oleja primiešať pár kvapiek esenciálneho oleja (v pomere 2-3 kvapky esenciálneho oleja na každých 10 ml masážneho).

V prípade, že si chcete masážnu zmes vytvoriť sami, dodržujte tieto zásady:

1. Vyberte si základový olej. Vhodný je napríklad mandľový, jojobový, olivový, hroznový, avokádový alebo kokosový olej. Nosné oleje väčšinou pochádzajú z mastnej časti rastliny. Mali by byť za studena lisované, bohaté na prírodné vitamíny a bio aktívne látky, ktoré posilňujú pokožku a podporujú jej prirodzenú ochranu. Väčšina z týchto olejov neobsahuje koncentrované arómy, aj keď niektoré majú miernu charakteristickú vôňu, ako napr. olivový alebo kokosový olej.

2. Do základového – rastlinného oleja primiešajte esenciálny olej alebo jeho zmes, kombinujte však maximálne tri druhy esenciálnych olejov.

Pri masáži väčších plôch sa odporúča esenciálny olej riediť v rastlinnom oleji v 1,5 – percentnom pomere – na 10 ml rastlinného oleja asi 3 kvapky esenciálneho (u detí stačia 2 kvapky). Kombinácia vhodne zvolených eseniálnych olejov (napríklad levanduľa a harmanček) pomôže odstrániť stres a podporiť relaxačný účinok masáže. Navyše zlepší krvný obeh a zníži bolesť a opuch.

Pozor!Niektoré esenciálne oleje sú dráždivé! Používajte ich v nižšej koncentrácii – stačí pomer asi 4-5 kvapiek silice na 30 ml oleja.
TIP: Vyskúšajte prémiové masážne oleje Bodhi - Floral Therapy, obohatený o esenciálne oleje z upokojujúcej levandule a liečivého harmančeka, sa postará o hĺbkovú relaxáciu tela, Siamese Therapy s éterickými olejmi z citrónovej trávy a levandule komplexne vyživí a upokojí pokožku a spomalí starnutie buniek. Spice Therapy s obsahom štyroch čistých esenciálnych olejov (klinček, čierne korenie, bergamot a limetka) je vynikajúcou voľbou pre zahriatie tela najmä v chladnom období – prekrvuje pokožku a uvoľňuje svalové napätie.

AKO POUŽÍVAŤ MASÁŽNE OLEJE

Pred začatím masáže je veľmi dôležité najprv ruky zahriať. Už samotné teplo (v miestnosti i na dlaniach) je spúšťačom relaxačného procesu. Do dlaní nalejte potrebné množstvo oleja a pred nanesením na telo ho opäť krátkym trením zahrejte. Následne ho krúživými pohybmi vmasírujte na zvolenú oblasť tela.

TIP: Niektoré esenciálne oleje, ako napríklad škoricový, oreganový, zázvorový, tymiánový alebo mätový, majú hrejivé účinky a sú výbornými pomocníkmi pri vytvorení príjemného tepla najmä v chladnom počasí.
Pozor!Ak máte precitlivenú pokožku, otestujte nový prípravok najprv len na vnútornej strane zápästia. Platí to obzvlášť pri aplikácii oleja na tvár.

SKLADOVANIE MASÁŽNYCH OLEJOV

Brožúra masážne oleje

katalog masaznych olejov
Brožúra [PDF] 1145kB

 

Kvalitu oleja ovplyvňuje aj spôsob skladovania. Na zachovanie chemickej integrity olejov je potrebné skladovať ich na chladnom mieste, mimo dosahu slnečného žiarenia. Dôležité je zabrániť aj kontaktu so vzduchom – najvhodnejšie je skladovanie v  nepriehľadných alebo tmavých sklenených nádobách.

Pozor!Masážne oleje majú kratšiu dobu trvanlivosti ako samotné esenciálne oleje. Ich hlavnou zložkou sú rastlinné oleje, ktoré podliehajú rýchlejšej expirácii. Olej po dátume spotreby mení farbu aj konzistenciu – dodržiavajte správne zásady skladovania a strážte si dátum spotreby.

Zastavte sa a choďte na masáž. Máločo má rovnako dobré preukázateľné výsledky z hľadiska vplyvu na telo i psychiku zároveň. Masáž navyše zvyšuje produkciou endorfínov - hormónov šťastia a aj takýmto spôsobom prispieva k silnej imunite a zdravým myšlienkam.

Komenty

Publikované 2016-11-07 18:48:43 Napísal Mariana Link ku komentáru
CAute, privirabám si ako masérka. Tieto masážne oleje sú fakt super. Nedám dopustť na Siamese therapy Olej od bodhi. Levandula a Citrónová tráva je blaho pre klienta aj pre maséra.

Napíšte komentár

Opíšte kód


Vianočné darčekové sady!