Antivirálne ESENCIÁLNE OLEJE

Antivirálne ESENCIÁLNE OLEJE
Aromaterapia 2020-04-10

Naše tipy a prírodné recepty na dezinfekciu POČAS PANDEMICKEJ HROZBY.

Mnoho ľudí má obavy a hľadá účinné ochranné opatrenia proti pandémii či chrípkovej epedemií, ktorá nás napadla. Aj my dostávame otázky o možnostiach prirodzenej ochrany esenciálnymi olejmi. Aj keď nemáme zázračný liek na tieto vírusy, stále vám chceme pomôcť.

POVEDZME SI NAJPRV, AKO FUNGUJE VÍRUS

Aby sme mohli použiť éterické oleje, ktoré nám potenciálne pomôžu zabrániť tomu, aby sme neboli infikovaní sezónnou chrípkou alebo koronavírusom, musíme vziať do úvahy, že vírusy majú svoj životný cyklu:  Vstup do hostiteľa a viaže sa na bunku v respiračnom trakte (nos / hrdlo / pľúca), Povrchové proteíny vírusu sa viažu na receptory ako zámok a kľúč, Vírus je potom schopný vstúpiť do bunky a infikovať ju.

Vírus musí mať hostiteľa na replikáciu. Môže žiť na neživých povrchoch potenciálne viac ako 24 hodín (v závislosti od teploty a vlhkosti), ale nakoniec bez živého organizmu odumrie bez infikovania hostiteľa. Vírusy žijú dlhšie na tvrdých povrchoch, ako sú kovy a plasty, ako na tkaninách a mäkkých povrchoch. Vírus sa môže šíriť aj vzdušnými kvapôčkami, ktoré pristáli a žijú v prostredí a čakajú na vyzdvihnutie a prenesenie na živého hostiteľa. Existujú určité zložky rôznych éterických olejov, o ktorých sa ukázalo, že narúšajú životný cyklus vírusu v rôznych štádiách. V dôsledku toho môže byť užitočné použiť zmes rôznych éterických olejov.

AKO HO TEDA ZLIKVIDOVAŤ ČI ELIMINOVAŤ 

Okrem dodržiavania veľmi dôležitých hygienických odporúčaní poskytovaných zdravotníckymi orgánmi, ako je pravidelné umývanie rúk, používanie dezinfekčného prostriedku na ruky a nosenie respirátorov či rúšok, pridávameme ku všetkým týmto opatreniam aj prírodné recepty z esenciálnych olejov.

Odporúčané antivirálne BODHI esenciálne oleje pre dospelých:

Škorica
Eucalyptus globulus 
Citrón
Citrónová tráva
Levanduľa
Rozmarín
Čajovník
Kajeput
Tymián
Klinčeky
Litsea
Mäta pieporná
Zázvor

ZHRŇME SI TO:
Urobme opatrenia vo forme vrstvenej ochrany, v záujme čo najlepšie sa chrániť a to v nasledovných krokoch:

HYGIENA RÚK a dezifekcia povrchov

Antiviralne esencialne olejeUmývanie rúk pravidelne a dôkladne a následná dezinfekcia. Dezinfekčný sprej si môžete kúpiť, ale aj vyrobiť. Odporúčame nepoužívať len čisto vodu ako základ dezinfekcie, pretože už po 24 hodinách začína vytvárať vo svojom prostredí nežiadúce baktérie. Vhodné sú spreje na báze alkoholu a gély na báze Aloe vera gélu, ktoré dokážu stabilizovať menšie množstvo vody, použité v dezinfekcii. My sme do osvedčených receptov pridali aj malé množstvo esenciálnych olejov, ktoré okrem pantivirálnych a antibakteriálnych vlastností majú aj nemalú schopnosť konzervovať výsledný produkt.

RECEPT Dezinfekčný sprej, 50 ml

30 ml denaturovaného liehu, alebo alkoholu nad 40% (napr. vodka)
20 ml destilovaná alebo prevarená voda
10 kvapiek rozmarínového, 10 kvapiek citrónového a 10 kvapiek levanduľového esenciálneho oleja.
Postup: Všetky prísady zmiešame vo fľaši. Ak pridávate aj glycerín, esenciálne oleje najprv pridajte do glycerínu. V nádobe, ktorú zatvoríte, túto zmes poriadne premiešajte. Hotová dezinfekcia je určená na vonkajšie použitie. Ideálne používať vo fľaši s rozprašovačom.

 

RECEPT 2  na sprej 50 ml bez alkoholu

15 kvapiek rozmarínového, 15 kvapiek čajovníkového esenciálneho oleja.

40 destilovanej /prevarenej vody / kvetového hydrolátu
Postup: prísady zmiešame vo fľaši s rozprašovačom. Pred použitím potrepať.

Poznámka: táto dezinfekcia je bez konzervačnej zložky (bez alkoholu), preto má minimálnu trvanlivosť. Je vhodné ju minúť do 3 týždňov. V prípade, že použijete hydrolát, doba trvanlivosti sa predĺži na 2-3 mesiace.

SET NA TENTO RECEPT SI KÚPITE V NAŠOM ESHOPE. TU

 

 

RECEPT 3  na jednoduchý dvozložkový sprej 100 ml bez alkoholu

Prinášme Vám jednoduché a lacné riešenie pre Vašu domácu dezinfekciu s použitím len jedného esenciálneho oleja. Eukalyptový esenciálny olej zároveň je veľmi vhodný jednak aj pri prepuknutí chorôb dýchacích ciest, aj pri chrípkovej sezóne. Viac o esenciálnm oleji EUKALYPTUS, si môžete prečítať TU.

40 kvapiek eukalyptového esenciálneho oleja.

90 ml  destilovanej /prevarenej vody / kvetového hydrolátu
Postup: prísady zmiešame vo fľaši s rozprašovačom. Pred použitím potrepať.

Poznámka: táto dezinfekcia je bez konzervačnej zložky (bez alkoholu), preto má minimálnu trvanlivosť. Je vhodné ju minúť do 3 týždňov. V prípade, že použijete hydrolát, doba trvanlivosti sa predĺži na 2-3 mesiace.

SET NA TENTO RECEPT SI KÚPITE V NAŠOM ESHOPE. TU

 

NÁŠ TIP:
V našom eshope si nakúpite kvalitné sklenené fľašky s rozprašovačom TU.

 

RECEPT Dezinfekčný gél, 200 ml

70 ml Aloe vera gélu (pozor nie šťavy)
150 ml denaturovaného liehu (65% +)
1 polievková lyžica jojobového oleja (môže byť aj iný rastlinný olej)
20 kvapiek Tea tree oleja
20 kvapiek Limetkového esenciálneho oleja

V poradí, ako sú ingrediencie uvedené, pridávajte každú zložku zvlášť a premiešajte gumenou metličkou. Hotový gél si prelejte do fľašky s pumpičkovým dávkovačom.

NAJLEPŠIE JE DIFÚZOVANIE

Ak chcete používať antivírusové oleje u vás doma, je najlepšie spustiť difuzér v uzavretej izbe na 30-45 minút. Takto si nielen osviežite a dezinfikujete priestor, ale vdychujete oleje ako prevenciu (možno už ako záchranu) aj Vy a všetci vaši členovia domácnosti. Odporúčame osvieženie a očistenie priestorov hlavne ihličnanmi, citrusmi a eukalyptovými olejmi.

elektrický difúzerRECEPT - Zmes esenciálnych olejov do difúzera
5 kvapiek eukalyptu
4 kvapky čajovníka
1 kvapka škorice

Ak nevlastníte difúzer, ako ďalšiu veľmi jednoduchú možnosť by ste si na kúsok tkanej textílie mohli dať pár kvapiek čistého oleja z čajovníka a priamo z nich vdychovať alebo ich zastrčiť do oblečenia, či v noci umiestniť vedľa postele alebo v aute.

NÁŠ TIP: Difúzer v akcii TU.

PREVENCIA JE NAJLEPŠÍ LEKÁR

RECEPT Inhalácia a naparovanie - 1-2 kvapky Esenciálneho oleja. Najvhodnejšie oleje sú Eukalyptus, Tea Tree, Rozmarín, levanduľa a Mata. 

Aj nosové inhalátory so zmesou esenciálnych olejov môžu byť bezpečné a efektívne. Tým sa zabezpečí, že oleje sa dostanú do tela cez dýchací systém tam, kde sú najviac potrebné na usmrtenie vírusu a zabránenie jeho napadnutiu do tela. Inhalátor však používajte s čistými rukami, pretože by ste mohli kontaminovať púzdro a potom vírus zaviesť priamo do nosných kanálikov. Pokiaľ nevlastníte inhalátor naparte sa jednoducho nad hrncom s horúcou vodou, pridajte 1 kvapku antivirálneho esencialneho oleja a zakrite sa dekou.

RECEPT Potieranie - zmiešajte 20ml mandľového oleja + 1kvapka tymián + 2 kvapky citrón + 3 kvapky levandule

Ak je inhalátor príliš silný, je možné pripraviť zmes éterických olejov zriedených v rastlinnom oleji alebo mastičke a priamo aplikovať na pokožku okolo spodnej časti nosa, okolo krku alebo na zápästia tak, aby k Vám prúdila plynulá a jemná difúzia. Do olejovej zmesy možete namočit i vatovú tyčinku a vytreť nosné dierky.

ČO SA VÁM EŠTE ZÍDE

Je prirodzené, že Vaše ruky sú v tomto období také suché a citlivé z množstva alkoholickej dezinfekcie, že nevyhnutne potrebujú ďalšiu ochranu a výživu pred vysušovaním.

NÁŠ TIP:
Prírodný Krém na ruky s esenciálnym olejom RUŽA, ale aj ďalšie krémy s obsahom vzácnych esenciálnych olejov a citlivo namiešanej kombinácie bambuckého, kakaového a makadamiového masla, jojobového a ryžového oleja a ďalších výživných zložiek ako je vitamín E, či prírodný biotín.

RECEPT - Ošetrujúci olej na ruky
Ak ste nadšencom domácej výroby, potešíme Vás jedným receptom pre ochranu Vašich rúk. Tu je účinný olej, ktorý vyživuje mastnú fosfolipidovú bariéru a upokojuje traumatizovanú pokožku. Dajte vašim rukám dostatočnú lásku a silu zároveň. Pripravte si zmes tohto séra a po každom umytí rúk je jemnými pohybmi vtierajte olejovú zmes do rúk a nechajte oddýchnuť ruky aspoň 10 minút.

1 PL mandľového oleja (môže byť aj rafinovaný)
1 PL jojobového oleja
5 kvapiek éterického oleja Geranium
5 kvapiek éterického oleja Pačuli
5 kvapiek éterického oleja Rímsky Harmanček
2 kvapky éterického oleja Čajovník - Melaleuca alternifolia

Zmiešajte všetky ingrediencie do sklenenej fľaše, ideálne s pipetou, nanášajte vždy, keď cítite suché ruky. Nechajte oleje vsiaknuť do pokožky a pôsobiť 10 minút.

 

Napíšte komentár

Opíšte kód


Vianočné darčekové sady!