Prírodné krémy na ruky – silná ochrana v zimnom období

Prírodné krémy na ruky – silná ochrana v zimnom období

• V zime sa stenčuje prirodzený ochranný film a z kože uniká viac vlhkosti.

• Krémy na báze minerálnych olejov oberajú pokožku o vlhkosť. Prvú pomoc v chladnom období dodajú rukám výživné krémy na prírodnej báze.

Suché a drsné dlane, popraskaná koža a drobné ranky – zima dáva rukám poriadne zabrať. Krémy dokážu rukám jednoducho dodať potrebnú starostlivosť, pri ich používaní sa však treba vyvarovať zásadných chýb. 

Mazové žľazy v pokožke počas zimných mesiacov nepracujú na plné obrátky. V dôsledku zníženej produkcie lipidov sa stenčuje prirodzený ochranný film a z kože uniká viac vlhkosti. Aj keď zvyčajne nemáte problémy so suchou pokožkou, v tomto období sa to môže ľahko zmeniť. Koža je v zime navyše vystavená ostrému vetru, štipľavému mrazu, studenému dažďu či snehu a v neposlednom rade aj extrémnym teplotným výkyvom pri vstupe do vykúrených miestností. Zatiaľ čo pokožku na tvári rozmaznávame sérami, na ruky často zabúdame. Tie si však v tomto období zaslúžia zvýšenú pozornosť.

10 sekúnd, ktoré urobia s rukami hotové divy

Krem na rukyNajúčinnejším pomocníkom pri starostlivosti o ruky je výživný krém. Na ochranné „rukavice“ na mieru sa však zmení len vtedy, ak má správne zloženie. Agresívne produkty, ktoré majú základ v minerálnych olejoch, oberajú pokožku o vlhkosť. Ukrývajú sa aj pod názvami mineral oil, parafinum, parafinum liquidum, petrolatum, silicone quaterniu, methylsilanol, microcristalina, ceresin či vazelína. Ide o deriváty ropy, ktoré upchávajú póry, a tak bránia prirodzenej funkcii pokožky pri zbavovaní sa toxínov. Ich účinok je klamlivý - priťahujú vlhkosť do vrchnej vrstvy pokožky, čím budia dojem dobrej hydratácie – tá je však len povrchová a nižšie vrstvy epidermy zostávajú nevyživené. Minerálne oleje sú navyše návykové a spôsobujú predčasné starnutie kože.

Zvýšte pozornosť pri čítaní zloženia na tubách. V zime je vhodnejší mastnejší, výživný krém bez obsahu parfumov a s čo najmenším množstvom konzervačných látok. Mal by obsahovať prírodné látky, ktoré pleť ošetrujú. Výbornými pomocníkmi sú bambucké maslo, výťažky z aloe vera či včelej materskej kašičky a prírodné oleje (arganový, jojobový, mandľový a ďalšie). Ruky krémujte niekoľkokrát denne, najmä po kontakte s vodou a pri vystaveni teplotným výkyvom.

Tip: Večer si doprajte regeneračný zábal. Na ruky naneste hrubšiu vrstvu prírodného krému, zabaľte ich do igelitových rukavíc, na ktoré si nasaďte aj bavlnené rukavice. Teplo zabezpečí lepšie preniknutie výživných látok do najspodnejších vrstiev pokožky a lepšiu účinnosť krému. Minul sa vám krém? Pripravte si olejový zábal - stačí zmiešať trochu medu s olivovým alebo kokosovým olejom, pridať kvapku čajovníkového esenciálneho oleja a jemne vmasírovať do pokožky. Zmes nechajte pôsobiť aspoň 20 minút, prípadne aj celú noc.

Krem na rukyAko zvýšiť účinok krémov?

Samotný krém niekedy nestačí. Vyhnúť sa suchej pokožke, odreninám, záderom alebo drsnému povrchu kože na prstoch a dlaniach môže byť ešte efektívnejšie, ak vyskúšate tieto tipy:

1. Umývajte si ruky prírodným mydlom. Zima je sezónou chrípok a nachladnutí, počas ktorých lekári odporúčajú dbať na zvýšenú hygienu a zmyť baktérie a vírusy pod tečúcou vodou s mydlom. Časté drhnutie rúk bežnými mydlami však znižuje prirodzené pH pokožky a tým ju vysušuje. Dehydratovaná pokožka navyše v chlade rýchlo popraská. Bežné mydlo je preto vhodné vymeniť za mydlo na báze čistých rastlinných výťažkov, ktoré zabezpečia jemnú a šetrnú starostlivosť.

2. Používajte kozmetiku na báze olejov, v domácich podmienkach aj oleje samotné. Namáhanú a podráždenú pokožku ihneď upokoja, dodajú dostatok živín a nebudú ju nijako dráždiť. Kvalitné prípravky sa rýchlo vsiaknu a nezanechajú mastný film.

Vedeli ste? Základ prírodných krémov na ruky Bodhi tvorí bambucké a kakaové maslo a vzácne rastlinné oleje - makadamiový, ryžový a jojobový. Bambucké maslo je bohaté na vitamíny A, E, D a je známe svojimi protizápalovými účinkami. Pokožku lieči, chráni a upokojuje a zároveň obnovuje jej elasticitu. Kakaové maslo zasa účinne regeneruje lipoštruktúru pokožky a hydratuje suchú a citlivú pleť. Krémy na ruky Bodhi sú doplnené o esenciálne oleje a pre pokožku nenahraditeľný biotín či včeliu kašičku, ktorá hojí poranenia a pomáha predchádzať starnutiu pokožky. Sú vhodné na suchú aj citlivú pleť, ľahko sa nanášajú a rýchlo sa vstrebávajú.

3. Rukám treba dopriať z času na čas aj kvalitný píling na odstránenie odumretých buniek kože. Ľahko si ho pripravíte aj doma, ak do olivového oleja pridáte jemný kryštálový cukor alebo kávovú usadeninu. Výživu im dodáte aj prostredníctvom masáže.

4. Do upratovania sa v žiadnom prípade nepúšťajte bez gumovým rukavíc. Chemikálie v čistiacich prostriedkoch môžu zapríčiniť radikálne zhoršenie stavu pokožky rúk a vyvolať rôzne alergické reakcie. Vonku treba ruky chrániť hrejivými rukavicami.

Krem na rukyVedeli ste?

Pokožka na chrbtoch rúk neobsahuje takmer žiadne tukové tkanivo, pokožka na dlaniach a bruškách prstov zasa neobsahuje žiadne mazové žľazy a má nedostatok prirodzených hydratačných faktorov. Celkovo má menšiu schopnosť stabilizovať to málo lipidov a látok viažucich vlhkosť, ktoré má, a preto sa pri námahe rýchlo vysuší.

Tip: Aspoň hodinu pred odchodom z domu si ruky neumývajte ani neoplachujte vodou, predídete tak popraskaniu pokožky. Ak tomu neviete predísť, ruky si aspoň ihneď nakrémujte a vonku ochráňte aj teplými rukavicami.

Napíšte komentár

Opíšte kód


Vianočné darčekové sady!