Prírodný šampón na mastné vlasy

Prírodný šampón na mastné vlasy

Mastné vlasy sú problémom nejednej ženy. No vedeli ste, že niekedy za to môže vaša nesprávna starostlivosť? Čo teda robíte zle?

Častokrát to nemá nič spoločné s typom vlasov, ale  práve s nevhodným výberom vlasovej kozmetiky. Abnormálne mastnú pokožku hlavy môžu spôsobovať viaceré faktory. V tomto článku sa budeme venovať jednotlivým faktorom, ktoré sú v starostlivosti o rýchlo mastiace sa vlasy alfa-omegou. Viac sa zameriame na správny výber šampónu podľa vašich potrieb.

Prečo sa vlasy mastia?

Na začiatok je dobré zamyslieť sa, koľko času venujete umývaniu vlasov a ako často si vlasy umývate. Ak vás trápia mastné vlasy, určite poznáte ten pocit, keď sa ráno pozriete do zrkadla a zistíte, že sú vaše vlasy mastné už po jednom dni. 

Väčšina ľudí, ktorí trpia mastnejšou pokožkou hlavy si myslí, že treba vlasy umývať častejšie a práve tým maz z vlasov odstraňovať. Nie je tomu celkom tak. Časté umývanie vlasov odstraňuje olej z vlasov, ktorý je potrebný pre výživu vlasovej pokožky. Mastenie vlasov je vlastne ich obranný mechanizmus. Čím viac vlasy odmasťujete umývaním, tým viac mazu na na nich tvorí. Ak si teda vlasy umývate každý deň, zabraňujete vytváraniu oleja a tým sa pokožka pravidelne suší. 

Spolu s umývaním vlasov hrá veľkú úlohu váš typ vlasov. Mastnejšie vlasy sú typickým znakom tenkej vlasovej pokožky a prirodzene rovných vlasov. Na mastných vlasoch má v mnohých prípadoch zásluhu genetika. Ak vaše telo produkuje viac kožného mazu, prejaví sa to aj na vlasoch. Okrem genetiky však zohráva veľkú úlohu aj stres, nezdravé stravovanie a v neposlednom rade tiež časté nosenie pokrývky hlavy. 

Aký je najlepší šampón na mastné vlasy?

Na túto otázku sa nedá jednoznačne odpovedať, no máme pre vás pár zásad, ktoré je pri výbere správneho šampónu dôležité dodržiavať. K masteniu vlasových korienkov prispievajú hlavne vlasové produkty, ktoré používate na dennej báze.  Väčšina šampónov obsahuje zložky, ktoré vlasy síce čistia, ale vysušujú. Príkladom je SLS (sodium lauryl sulphate), ktorý má funkciu surfaktantu. To znamená, že má silno odmasťovaciu schopnosť, no chýba mu hydratačná zložka. Ďalej často obsahujú ťažké molekuly, ktoré zvyknú upchávať vlasové folikuly. Ak ste doteraz používali bežné šampóny z drogérie, prírodné šampóny budú  pre vaše vlasy to pravé orechové. 

Prírodné šampóny od Bodhi obsahujú ľahké čisto naturálne ingrediencie. Navyše neobsahujú sulfáty, SLS a parabény a preto pozitívne pôsobia na vlasy a pokožku hlavy. Prírodná vlasová kozmetika pôsobí na pokožku hlavy ako detoxikačná procedúra, ktorá vlasy čistí, neupcháva póry, hydratuje a nezaťažuje. 

S mastnou pokožkou hlavy je spojený aj viditeľne estetický problém - lupiny. Existuje jednoduché riešenie. Lupiny sú vlastne odumreté bunky z pokožky hlavy, čo je výsledkom jej nedostatočnej hydratácie. Ak vlasy dostatočne hydratujete a neoslabíte škodlivými látkami v produktoch, zbavíte sa mastných vlasov aj lupín. Osvojením  si správnej starostlivosti o vlasy zlepšíte cirkuláciu krvi na vlasovej pokožke, čo obnoví funkciu vlasových folikulov, zjemní mastenie vlasov a navyše podporí ich rast

Čo pomáha na mastné vlasy?

Môže sa to zdať pritiahnuté za vlasy, ale faktory ako vaša strava, kvalita spánku a úroveň stresu tiež vplývajú na mastné korienky vlasov. Výber potravín do vášho jedálnička je preto veľmi dôležitý. 

Môžete začať tým, že zo svojho jedálnička odstránite nezdravé  jedlá a zaradíte viac plnohodnotných potravín s vysokým obsahom vitamínov a minerálov. Potraviny ako grécky jogurt, špenát, sladké zemiaky a obilniny sú bohaté na železo, zinok a antioxidanty. Tie majú schopnosť samoregulovať tvorbu kožného mazu a tak vplývať na kvalitu vlasov. 

Dodržiavanie pitného režimu takisto vplýva na vaše vlasy, možno viac, ako si viete predstaviť. Nedostatok vody je fatálny pre každú bunku v našom tele. Možno sa pýtate, aký následok môže mať zlý pitný režim na vaše vlasové folikuly. Pravdou je, že folikuly sú zložené z epitelu a do nich ústia mazové žľazy. Epitel je súbor buniek, ktoré spolu komunikujú a riadia tvorbu mazu na pokožke. Ak tieto bunky pravidelne sušíme tým, že neprijímame dostatočné množstvo tekutín, tieto bunky začnú vysychať a tak produkovať viac mazu. Pitný režim sa tak stáva jedným z kľúčových faktorov vplývajúcich na kvalitu vlasov.

 

olej na vlasy

Aj vitamíny vám zlepšia kvalitu vlasov!

Zdravá  strava plná potravín bohatých na vitamíny a minerálne látky prispieva k zlepšeniu kvality pokožky hlavy. Mnohé ženy siahajú po doplnkoch ako sú tabletky na vlasy, no je dôležité dbať na správne zloženie týchto produktov. 

Pokúste sa hľadať doplnky, ktoré obsahujú hlavne zinokbiotín a vitamín B6. Spolu s tým, že pomáhajú vášmu telu zostať v harmónii a udržiavajú zdravý chod orgánov,  vdýchnu  nový život vašim ochabnutým vlasom. Zinok obsahuje molekuly, ktoré sú priam záchranou pre vaše mastné vlasy. Majú totiž schopnosť regulovať produkciu mazu vo vlasových folikuloch a tým znižujú mastenie sa vlasov. 

 

Ako nemať mastné vlasy po jednom dni? 

Neexistuje jednoduchý recept, ako sa mastných vlasov zbaviť. Poznáme však niekoľko jednoduchých tipov a trikov, ktoré vám s mastnými vlasmi zaručene pomôžu. Aj na zdanlivých maličkostiach záleží.

Prvú otázku, ktorú si treba položiť, je, kedy ste si naposledy čistili kefu na vlasy? Ak si nespomínate, je to zlé znamenie. Vašu kefu či hrebeň na vlasy si môžete predstaviť ako kus oblečenia - ak sa neperie, bude sa na ňom zhromažďovať stále viac a viac špiny a mazu. Ak by ste takéto oblečenie neoprali a nosili ho každý deň, pravdepodobne by ste sa necítili komfortne a časom by ste mohli pozorovať nepriaznivý vplyv nečistôt na vašu pokožku. Už chápete, prečo je dôležité dbať na čistenie kefy na vlasy? Každým česaním totiž do vlasov vraciate špinu, ktorá bola na kefe zachytená. 

Kefu pravidelne čistite napríklad prírodným šampónom alebo si môžete vyrobiť prírodný čistič s použitím esenciálnych olejov s čistiacimi schopnosťami. Výborne poslúži mätový alebo čajovníkový. Vyrobíte ho jednoducho. Stačí, ak 3-4 kvapky olejčeka rozpustíte v alkohole a následne tento roztok zmiešate s vodou alebo kvetinovou vodou (ružová, levanduľová) v pomere 1:10. 

Ďalej je treba spomenúť, že nadmerné česanie vlasov môže tak isto vplývať na rýchlo mastiace sa vlasy. Česanie vlasov je priama interakcia kefy s pokožkou hlavy a preto je výber kefy rozhodujúci. Ak máte mastné vlasy bez objemu, je lepšie používať kefy s prírodnými štetinami, ktoré majú jemnejšiu štruktúru štetín. Citlivej pokožke hlavy tak nespôsobíte zbytočné poškodenie, na ktoré je silno náchylná.  

Vedeli ste, že kvalitu vašich vlasov môže ovplyvniť to, na čom spíte a teplota vody, ktorou si vlasy umývate? Vaše vlasy sa môžu počas spánku skutočne poškodiť polámať, najmä ak sa  často otáčate a tým vlasy krčíte. Postačí, ak si vlasy na noc zopnete do jemného vrkoča a tak ich ochránite pred zbytočným lámaním. Viac sa dočítate na našom blogu starostlivosť o vlasy. 

Teplotu vody je tiež treba regulovať. Na vlasy najlepšie pôsobí vlažná voda, pretože nenecháva otvorené vlasové folikuly ako tá horúca. Príliš studená voda tiež nie je pre pokožku vlasov vhodná. Sposobuje totiž šok a vo výsledku zvyšuje mastenie sa vlasov.

Okrem toho sa uistite, že váš spánkový režim je tiež v norme. Pre správnu funkciu tela je dôležité, aby ste spali aspoň 8 hodín denne a hľadali zdravé spôsoby, ako zvládnuť a minimalizovať stres vo svojom živote. Mastná pokožka hlavy je v podstate často indikátorom toho, že niečo iné nie je v poriadku, takže ak do svojho života zavediete viac celkového zdravia a pohody, tým menej sa budete musieť obávať, že budete mať mastné vlasy!

 

Tipy na prírodnú starostlivosť u Vás doma

Správna starostlivosť o vlasy, zdravá strava a eliminácia stresu sú kľúčové body pre boj s mastnými vlasmi. Avšak matka príroda nám nadelila mnoho prírodných liekov, ktoré tak isto prispievajú k správnemu fungovaniu vlasových folikulov a teda vplývajú na tvorbu mazu.

Medzi prírodné zázraky patrí napríklad Aloe Vera, rozmarín a mäta.

 

Aloe vera

  • Aloe Vera na vlasy

Aloe Vera je priam zázračná rastlina a má širokospektrálne využitie. Má zloženie bohaté na antioxidanty a vitamíny. Okrem toho obsahuje minerály ako vápnik, horčík, zinok, selén

a aminokyselinyProdukty s vysokým obsahom aloe vera majú ukľudňujúci účinok na pokožku a tým zmierňujú mastnenie vlasov.

Ak doma nemáte produkty s obsahom aloe vera, nezúfajte. Môžete si vytvoriť jednoduchú domácu masku. Stačí, ak do obľúbeného vlasového oleja (kokosový, arganový, olivový) pridáte dužinu z aloe vera a prírodná maska na vlasy je na svete. Mnohých z vás určite prekvapí použitie oleja na mastné vlasy, ale opak je pravdou. Olej vyživuje pokožku vlasov a pomáha lepšiemu vstrebávaniu vitamínov a minerálov z aloe vera do pokožky.

Ako sme už spomínali, pre vlasy je kľúčová hydratácia. Oleje túto úlohu zastanú skvelo a domáca olejová kúra bude pre vaše vlasy odmena po náročnom dni. Nahrejte si váš obľúbený vlasový olej, naneste na pokožku hlavy aj vlasové dĺžky a zabaľte do bavlneného uteráka na celú noc. Výživný vlasový olej je preto perfektnou voľbou pre vaše namáhané vlasy. Obsahuje zmes 100% prírodných rastlinných olejov ako je kokosový, jojobový, avokádový, mandľový a makadámiový olej, ktoré sú priam nabité živinami potrebnými na hĺbkovú regeneráciu vlasovej pokožky. Ráno vlasy umyte prírodným šampónom a vaše vlasy budú žiariť životom!

 

Aloe vera

  • Rozmarín na vlasy

Rozmarín je bohatý najmä vitamíny C a B. Z minerálov ponúka dávku železazinku, horčíka či fosforu. Vďaka svojim antioxidačným a protizápalovým účinkom vplýva na zníženie prebytočného mazu a jeho usadzovania sa na pokožke hlavy. Prípravky s obsahom rozmarínu sú pre mastné vlasy ideálne, no je dôležité dbať na ich ingrediencie a uprednostniť prírodné zloženie.

Rozmarínový olej je pre vlasy vitamínová bomba a tento olej si dokážete jednoducho pripraviť aj doma. Stačí, ak do kvalitného olivového oleja pridáte vetvičky rozmarínu a necháte ich lúhovať. Potom pár kvapiek pripraveného oleja môžete zmiešať napríklad s kokosovým olejom a takto zmes vmasírovať do pokožky hlavy. Je dôležité ho nechať chvíľu pôsobiť, následne umyť vlasy šampónom a naniesť kondicionér. 

Vo vlasovej rade Bodhi Herbal Spa kozmetike nájdete prírodný šampón i kondicionér - Rozmarín a mäta - s obsahom rozmarínového  esenciálneho oleja, ktorý posilňuje produkciu živín v pokožke hlasy a tým zabraňuje vzniku lupín. Obsiahnutý esenciálny olej z mäty dodáva sviežosť pre vaše vlasy na celý deň a jeho stimulujúci účinok ocení vaša myseľ.

Prírodný šampón s rozmarínom na mastné vlasy, tak poskytujú perfektnú možnosť, ktorá pomáha obnoviť zdravý vzhľad vlasov a pokožky hlavy. Oba sú vhodné pre všetky typy vlasov a majú vegánske zloženie bez parabénov, silikónov a SLS. Aktívne zložky ako organický mentolový olej a výťažok z rozmarínových listov hydratujú pokožku hlavy a udržujú mastnenie vlasov pod kontrolou.

 

Vedeli ste, že? rozmarín sa často spomína v slávnej literatúre, vrátane Rómea a Júlie a Hamleta, ba dokonca aj ako bylina používaná na prebúdzanie Šípkovej Ruženky? Dr. Nicholas Culpepper, anglický botanik, bylinkár a lekár,  používa rozmarín ako ”zázračný liek” na nápravu straty pamäti, bolesti hlavy, prechladnutia a dokonca aj kómy.

 

Mastné vlasy a mastná pokožka hlavy môžu byť problém a komplikovať vám život. Pozitívnou správou je, že správnymi krokmi sa môžete mastných vlasov zbaviť raz a navždy!

Môže sa to zdať náročné, no vytvorenie si rutiny je kľúčom k úspechu. Či už roky bojujete s mastnými vlasmi, alebo ste si práve začali všímať zmenu na svojich vlasoch, existuje množstvo spôsobov, ako efektívne vrátiť vlasy späť do normálu. 

Všetko spočíva v správnej starostlivosti o vlasy, vyvarovaniu sa stresu a osvojení si pár tipov a trikov, ktoré sme sa popísali v tomto článku. 

Napíšte komentár

Opíšte kód


Vianočné darčekové sady!