Maska na vlasy - Starostlivosť o zničené vlasy

Maska na vlasy - Starostlivosť o zničené vlasy

- Vlasy tvoria z veľkej časti najmä proteíny a voda. Ak vlasom chýbajú, dochádza k poškodeniu, vysušeniu a lámaniu

- Vhodne zvolené masky na vlasy dokážu namáhaným vlasom, ktoré v lete prahnú po vlhkosti ešte intenzívnejšie, prinavrátiť vitalitu, lesk a zdravie.

Masky na vlasy nie sú objavom nášho storočia – už v starovekom Egypte ženy vedeli, že poškodené vlasy potrebujú veľa vlhkosti. Moderná doba kladie na korunu krásy ešte vyššiu záťaž – klimatizácia, farbenie, fénovanie či žehlenie vlasy namáhajú a vysušujú. V kombinácii s nástrahami leta - intenzívnymi slnečnými lúčmi a morskou alebo chlórovanou vodou, vlasy výrazne poškodzujú. Prvú pomoc poskytnú vlasom vitamíny, proteíny a ďalšie blahodarné látky v maskách na vlasy, ktoré preniknú až do ich jadra. Ako a kedy ich používať a správne a šetrne nanášať, aby ozdravili korunu krásy?

Zdravé vlasy sa vyznačujú obrovskou pevnosťou a pružnosťou. Je to aj vďaka tomu, že najvrchnejšia vrstva - kutikula - tesne obklopuje kôru a chráni ich pred škodlivými vonkajšími vplyvmi. Vitálne vlasy navyše obsahujú dostatok vlahy, a to nielen na povrchu, ale aj vo vnútri. Vlasy sú však  denne vystavené množstvu nepriaznivých vplyvov, pri ktorých obsah vody strácajú. Narúša sa povrchová štruktúra a vlasy prichádzajú o tukový film, ktorý plní funkciu ochranného plášťa. Takto oslabené vlasové vlákno je na dotyk hrubé, stráca lesk, elasticitu a ľahko sa láme.

PREČ S VINNÍKMI – ČO VLASOM ŠKODÍ?

Zdravotný stav vlasov ovplyvňuje denne mnoho faktorov. Poškodzuje ich necitlivé česanie a tupírovanie, chemické farbenie, používanie agresívnych šampónov s vysokým obsahom sulfátov či nevhodných stylingových produktov. Na ich kvalite sa podpisujú aj nadmerné účinky tepla z fénov, kuliem, žehličiek na vlasy, ale aj slnka či solárií, ktoré vlasy vysušujú. Štruktúru vlasov navyše ovplyvňuje aj stres, diéty a náš jedálniček – nedostatok bielkovín, aminokyselín a vitamínov sa okamžite prejaví aj na korune krásy.

Nevhodnými zásahmi sa z vlasov vytráca kožný maz, čím vlas prichádza o svoju ochranu a vlhkosť. Potrebnú hydratáciu a výživné látky, ktoré preniknú až do vnútornej štruktúry, poskytne vlasom maska. „Pravidelné používanie masky je veľmi dôležité. Vlasom poskytuje hĺbkovú regeneráciu, intenzívne ich vyživuje a upravuje poškodené časti vo všetkých vrstvách vlasu. Pri pravidelnom používaní vhodne zvolenej masky sa vlas stáva hebkejším, lesklejším a dokážeme ho jednoduchšie upraviť,“ vysvetľuje profesionálny tím z kaderníckeho salónu Hair Factory. 

TIP: Mnohé voľne dostupné šampóny obsahujú sulfáty, ktoré kvôli silnej peniacej formule možno vzbudzujú dojem väčšej čistoty, v skutočnosti však vlasy extrémne vysušujú a navyše sa v nich nabaľujú, čím vlasy zbytočne zaťažujú. Siahnite radšej po prírodnom zložení bez škodlivých chemikálií. 
Vedeli ste? Jeden vlas dokáže prežiť maximálne 5 rokov. Potom sa jeho rast zastaví a zostáva na hlave ešte zopár mesiacov. Nakoniec nám vypadne a uvoľní miesto pre nový vlas. Denne strácame od 50 do 100 vlasov - tento počet je úplne normálny a prirodzený.

ČO BY MALA OBSAHOVAŤ MASKA NA VLASY? 

„Hlavnou zložkou každého vlasu sú proteíny. Ak ich z vlasov strácame, dochádza k poškodeniu a vlasy vyzerajú nezdravo,“ vysvetľuje vlasová profesionálka. Najdôležitejším proteínom je keratín, vlasy ďalej obsahujú aj tuky, pigmenty, vitamíny, stopy zinku, horčíka, železa a medi. Textúru a vzhľad vlasov výrazne ovplyvňuje aj voda, ktorá je ďalším základným kameňom vlasov – jej obsah v každom vlase je 10-13 percent. „Okrem proteínových prípravkov je preto taktiež dôležité dopriať vlasom prípravky s vysokým obsahom hydratácie,“ dodáva odborníčka.

Inšpirujte sa Ázioustarostlivost o vlasy

Ženy v Ázii poznajú recept na krásnu hrivu už stáročia. Ukrýva sa ryži a jej obdobách - v ryžovej vode, ryžovom mlieku či v ryžových otrubách. Proteíny obsiahnuté v ryži vlasy uhladzujú a zlepšujú ich elasticitu, vlasovú pokožku zasa hydratujú a zlepšujú cirkuláciu v nej. Ryžové mlieko obsahuje aj inozitol, ktorý nielenže ochraňuje vlasy pred poškodením, ale keďže zostáva vo vlasoch aj po opláchnutí, dlhodobým pôsobením dokáže vzniknuté škody aj napraviť. Aminokyseliny navyše posilnia aj korienky, pridajú objem a zanechávajú vlasy hodvábne jemné.

Vedeli ste? Prírodná regeneračná maska na vlasy Bodhi obsahuje množstvo rastlinných extraktov, vitamínov a proteínov, ktoré pomáhajú obnovovať a posilňovať suché a poškodené vlasy. Vzácne výťažky z ryžových otrúb obsahujú vysoké množstvo ryžových proteínov, ktoré priamo prenikajú do štruktúry vlasov, kde ich regenerujú a vyživujú. Hydrolyzované pšeničné proteíny, mliečny extrakt, provitamín B5, hydrolyzovaný kolagén a výťažok z ginko biloba spoločne vyživujú vlasy od pokožky až ku končekom.

AKO SPRÁVNE POUŽÍVAŤ MASKU NA VLASY 

Hoci poškodené vlasy prahnú po hydratácii, aj pri používaní masiek treba dodržiavať niekoľko pravidiel, aby sa neminuli svojmu účinku.

Pravidelnosť

Aj keď sa vám vlasy zdajú byť relatívne zdravé a nepoužívate fény či kulmy, maska by v starostlivosti nemala chýbať. „Masku používame v závislosti od typu vlasov a od ich kondície. Určite by sme ju mali použiť aspoň raz za tri týždne,“ radia kaderníci z Hair Factory. Niektoré ročné obdobia dokážu vlasy doslovne vyšťaviť. Aspoň v lete, kedy sú vlasy neustále vystavené silnému slnku, im doprajte vlahu a výživu v podobe masky častejšie - aspoň raz za týždeň.

Dávkovanie

Väčšia dávka neznamená vyšší účinok – na krátke vlasy postačí dávka veľkosti čajovej lyžičky, na dlhšie dva či trikrát toľko.

Nanášanie a pôsobenie

„Masku aplikujeme do dĺžok vlasov, asi 3 cm od pokožky hlavy, na šampónom umyté a ručníkom vysušené vlasy. Necháme pôsobiť 5-10 minút a dôkladne z vlasov vypláchneme,“ radia odborníci z kaderníctva.

Ak chcete zvýšiť účinok masky, môžete ju aplikovať aj na suché vlasy a nechať pôsobiť aspoň 20 minút. Platí to predovšetkým pre masky na báze olejov, keďže voda olej odpudzuje. V maske môžete dokonca aj spať – naneste masku na vlasy, zabaľte ich do tenkej hodvábnej šatky a ráno ich opláchnite. Účinky masky sa prejavia, aj keď ju necháte pôsobiť len 2-3 minúty, dlhším pôsobením sa však blahodarné účinky zvyšujú.

Ak sa používaniu masiek vyhýbate z dôvodu, že vám zbytočne mastia či zaťažujú vlasy, problémom môže byť zle zvolený prípravok alebo nevhodná aplikácia. Hoci sa jemné vlasy ľahko zaťažia, neznamená to, že im neprospeje hydratácia. V tomto prípade nanášajte masku len ku končekom - ide o najstaršiu a najviac namáhanú časť vlasu, ktorá si zaslúži špecifickú starostlivosť.

Extra tipy:davkovanie-starostlivost-o-vlasy

- Po nanesení je vždy dobré masku rozotrieť hrebeňom so širokými zubami, aby sa dosiahla rovnomerná aplikácia.

- Teplo urýchľuje prenikanie látok do vlasov, preto sa po nanesení masky odporúča vlasy zabaliť do nahriateho uteráku či čiapky na sprchovanie.

- Do masky na vlasy môžete pridať aj esenciálny olej. Vlasom i pokožke najviac prospeje rozmarínový, levanduľový či kamilkový. K dávke masky (v závislosti od dĺžky vlasov) stačí pridať jednu kvapku zvoleného esenciálneho oleja, prstom v dlani pomiešať a naniesť na vlasy.

LETNÉ SOS 

„O vlasy by sme sa mali starať po celý rok, avšak v lete si naše vlasy vyžadujú omnoho intenzívnejšiu starostlivosť. Slnko, morská voda a voda z bazénov im totiž veľmi neprospievajú. Dochádza k vysušovaniu vlasov a intenzívnejšiemu vymývaniu farby z vlasov. Vlasy by sme si mali tak isto ako pokožku chrániť pred nebezpečným UV žiarením, ktoré ich poškodzuje,“ vysvetľuje odborníčka z Hair Factory, ktorá okrem vlasových masiek odporúča v lete siahnuť aj po špeciálnych produktoch s UV filtrami.

Nikdy nie je neskoro na krásne, silné a zdravé vlasy. Stačí sa o ne intenzívne a správne starať a výsledky na seba nenechajú dlho čakať.

Vedeli ste? Vlasy rastú rýchlejšie v teplom počasí. Okrem toho rastú cez deň rýchlejšie ako v noci.

Napíšte komentár

Opíšte kód


Vianočné darčekové sady!