Bylinný herbár

Prírodná kozmetika Jojoba

Produkty prírodnej kozmetiky bodhi obsahujú až 73 výťažkov rastlín a bylín. Pri výrobe naších prírodných kozmetických produktov používame bylinné extrakty z týchto rastlín:

múčenka opletavá, pupovnik ázijský, aloe, zelený čaj, šišák bajkalský, gingko biloba, hodváb, lotus, limetka, citrón, citrónová tráva, kokos, vanilka, jazmín, bambus, ľalia. Používame éterické oleje z grapefruitu, mäty, rozmarínu, limetky, bergamotu, geránia, zázvoru, levandule, čajovníka austrálskeho, citrónovej trávy, ylang - ylang, pomaranča, mandarínky a ruže. Pridali sme tiež himalájskú soľ, trstinový cukor, sladké mandle, palmový olej, jojobový olej, vlašské orechy a kávové zrná do formulovania našich výrobkov.

Bodhi produkty eliminujú negatívne pocity, emócie a stres, ktorým čelíme každý deň. Exotické vône prenesú vášho ducha a vašu predstavivosť, čo vám umožní dokonale relaxovať.

TU JE PREHĽAD VYBRANÝCH BYLÍN A RASTLÍN POUŽITÝCH VO VÝROBKOCH PRIRODNEJ KOZMETIKY BODHI:

 

Aloe VeraAloe vera

Liečivý zázrak z prírody v podobe rastlinky Aloe vera, ktorej sa darí najmä v subtropických a tropických oblastiach je známy po celom svete. Obsahuje obrovské množstvo biologicky aktívnych látok, ktoré majú priaznivé účinky na ľudský organizmus. Extrakt z aloe je prírodným všeliekom, ktorý má výnimočné regeneračné vlastnosti, posilňuje imunitu a stimuluje organizmus.

 

Kava arabicaKáva Arabica

Podľa odborníkov zo slovenského Inštitútu kávy, Arabica má silnejší antioxidačný potenciál ako bežné druhy kávy, napr. Robusta. Dalo by sa povedať, že je to najzdravšia káva. Zároveň vyniká intenzívnejšou chuťou a arómou.

 

Bambucke MasloBambucké maslo (Sheabutter)

Nazýva sa aj maslo karité, sa získava z plodov afrického maslovníka. Obsahuje polovicu nasýtených a polovicu nenasýtených mastných kyselín. Bambucké maslo sa používa najmä v kozmetike pre starostlivosť o pleť a vlasy. Jeho vynikajúca vlastnosť je, že na pokožke vytvorí tenkú ochrannú vrstvu čím ju prirodzene chráni pred stratou vlastnej vlhkosti. Má tiež protizápalové účinky, hojí, regeneruje, zvláčňuje, je vhodné pre všetky typy pleti.

 

BergamotBergamot

Bergamot je citrusový ovocný plod, ktorý sa pôvodne začal pestovať v Taliansku. Chuť a vôňa je citrusová, mierne sladká. Bergamot je súčasťou známeho druhu čaju Earl Grey. Hlavným dôvodom jeho pestovanie je bergamotová silica, ktorá má významné miesto v kozmetike a parfumérií. Pre jej vlastnosti sa využíva na ošetrenie mastnejšej a aknóznej pleti, taktiež lieči kožné ochorenia. 

 

Cédrové drevoCédrove drevo

Má antibakteriálne, protizápalové účinky. Ovplyvňuje dýchanie a uľahčuje vykašliavanie. Celkovo upokojuje a harmonizuje pri úzkosti, strese a nervozite. Napomáha pri obnove cievneho riečišťa, uľahčuje zajazvenie, zmierňuje predmenštruačný syndróm. Má repelentné a adstringentné účinky.

 

CitrónCitrón 

Citrón je bohatým zdrojom kyseliny askorbovej a citrónovej, ktoré majú priaznivé účinky na ľudský organizmus. Vďaka výrazným antiseptickým a čistiacim vlastnostiam sa využíva v kozmetike na jemné čistenie pokožky, ktorú šetrne zbavuje nečistôt, sťahuje póry a celkovo rozjasňuje pleť. Svieža citrónová vôňa povzbudzuje a stimuluje zmysly, zaháňa únavu a stres.

 

Citronová trávaCitrónová tráva 

Citrónová tráva je obľúbená vďaka svojim antiseptickým a aromatickým vlastnostiam. Svieža citrusová vôňa pôsobí ako ukľudňujúci prostriedok pri podráždenosti, uvoľňuje svalové napätie, zlepšuje náladu a pomáha správne naštartovať organizmus hneď zrána. Antioxidačné účinky majú priaznivý vplyv na spomalenie starnutia buniek.

 

ČajovníkČajovník (Tea tree)

Liečivé a antiseptické účinky čajovníka pochádzajúceho z ďalekej Austrálie poznali miestni domorodci už pred tisíckami rokov. Predstavuje malý hojivý zázrak s priaznivými účinkami na celý organizmus, ktorému prinavráti stratenú rovnováhu. 

 

Čierna ryžaČierna ryža

Čierna ryža obsahuje mimoriadne vysoké množstvá železa, vitamínov, antioxidantov a vlákniny. V minulosti bola výsadou čínskych cisárov a ich pár obľúbencov vďaka čomu si vyslúžila prívlastok „zakázaná“.

 

Červená jazmínová ryžaČervená jazmínová ryža

Červená jazmínová ryža nesie v Thajsku, krajine svojho pôvodu, poetický názov „Hom mali“ - biely kvet. Je unikátnym zdrojom vitamínu E a antioxidantov, ktoré prenikajú hlboko do pokožky, kde ju účinne hydratujú a zároveň zlepšujú jej štruktúru pre dlhodobo mladistvý vzhľad. 

 

EukalyptusEukalyptus

Eukalyptus je krásna exotická drevina pôvodom z Austrálie. Z jeho listov sa získava eukalyptový olej, ktorý má neuveriteľné účinky na ľudské zdravie. Blahodarne pôsobí na nervový systém, potláča duševnú vyčerpanosť, odstraňuje bolesti hlavy a dodáva novú životodarnú  energiu.

 

geránium, pelargóniaGeránium 

Výrazná a svieža kvetinová vôňa geránia s korenistým nádychom má harmonizujúce účinky nielen na telo ale aj myseľ. Pomáha vyrovnávať emocionálne výkyvy, pôsobí relaxačne a zároveň stimulujúco. Esenciálny olej sa využíva v kozmetike najmä pre jeho protizápalové a hojivé účinky vďaka čomu priaznivo pôsobí na namáhanú a vysušenú pokožku.

 

Ginko dvojlaločné - gikgo bilobaGinko dvojlaločné (Ginko biloba)

Ginko predstavuje živú fosíliu vo svete rastlín, ktorá je na Zemi už vyše 200 miliónov rokov. Je jednou z najúčinnejších liečivých rastlín, ktorej listy sú doslova preplnené účinnými látkami. Výrazná antioxidačná aktivita pomáha odbúravať voľné radikály čo spomaľuje celkové starnutie organizmu. Účinné látky zlepšujú krvný obeh v tkanivách vďaka čomu ostáva pokožka tónovaná a posilnená.

 

grepfruitGrepfruit

Svieža a príjemná vôňa grepfruitu pomáha prinavrátiť prirodzenú harmóniu tela i duše. Pôsobí antidepresívne, odstraňuje únavu a podráždenie čím navodzuje pocity radosti a šťastia. Má výborné antiseptické a antioxidačné vlastnosti, je skvelým pomocníkom v starostlivosti o mastnú a aknóznu pleť.

 

jazmínJazmín

Najviac je používaný v dermatológii vďaka antiseptickým a protizápalovým účinkom. Jeho vôňa utišuje a zjemňuje, je odporúčaný ľuďom trpiacim depresiou alebo stresom. Jasmínový olej je považovaný za afrodiziakum a je používaný pri všetkých typoch sexuálnych problémov.

 

jojobaJojoba

Jojoba je známa svojim tekutým voskom, ktorý sa získava z jej semien. Vosk má upokojujúce účinky. Indiánske ženy ho používali ako skrášľujúci kozmetický prostriedok na hebkú pleť a lesklé vlasy. Ďalej sa vosk používal pri spracovaní koží, ktorým dodával väčšiu vláčnosť a jemnosť. Jojoba je tiež nazývaná púštny orech.

 

kadidlovnikKadidlovník

Jedná sa o strom rastúci v Indii, severnej Afrike a na Strednom východe. Pre výrobu extraktu sa používa kôra stromu a jeho živice. Tá má na kĺby, a nielen na ne, takmer zázračné účinky. Kyselina boswellová pôsobí tlmivo na aktivitu interleukinov a leukotrienov, ktoré podporujú a udržujú zápalové procesy v hociktorom telesnom orgáne. Ich dosah je porovnateľný s kyselinou acetylsalicylovou (aspirínom), ale na rozdiel od nej nedráždi ani nepoškodzuje žalúdok a črevá, neznižuje (zvýšenú) teplotu a neriedi krv.

 

Kakaové masloKakaové maslo

Kakaové maslo bolo pomenované Theobroma, čo znamená „jedlo bohov“. Je čoraz obľúbenejšou zložkou prírodnej telovej kozmetiky. Po stáročia sa používa v Afrike pre svoje hydratačné a hojivé vlastnosti, kde sa používa na ochranu a regeneráciu pokožky poškodenú slnkom a vetrom.

 

klinčekyKlinčeky

Klinčeky sú sušené nerozkvitnuté púčiky stálezeleného stromu pôvodom z Indonézie. Nezameniteľná vôna klinčekov v nás evokuje predovšetkým vianočné koláče avšak esenciálny olej z  klinčekov je prospešný i pre našu pokožku. Je silným antioxidantom a omladzuje pleť, stimuluje krvný obeh a preto dobre prekrví pokožku a uvoľní svalstvo. Klinčekový olej je ideálnou prímesou v produktoch pre ruky a telo v chladnom období.

 

kokosove orechyKokosový orech

Kokosový orech, ktorý je často spájaný s exotickými oblasťami, dozrieva na slnkom zaliatych plážach asi dvanásť mesiacov. Odtiaľ pramení tajomstvo jeho vysokého obsahu proteínov, minerálnych látok a vitamínov, ktoré pomáhajú udržiavať pokožku hebkú a dostatočne hydratovanú.

 

Kozie mliekoKozie mlieko

Kozie mlieko sa často označuje ako „elixír mladosti a krásy“. Obsahuje aktívny komplex zložiek, ktorý je bohatý na proteíny, lipidy, organické kyseliny  a vitamíny. Kombinácia týchto látok podporuje regeneráciu, pružnosť a vláčnosť pokožky, napomáha spomaľovať procesy starnutia. Zároveň pôsobí ako účinná ochrana pred škodlivými vplyvmi prostredia. 

 

Ladenec rožkatýĽadenec rožkatý (Lotus corniculatus)

Žlté kvety nenáročnej rastlinky ľadenca rožkatého obsahujú malé množstvo dikyanidových zlúčenín, ktoré priaznivo pôsobia pri poruchách neurovegetatívneho systému, pomáhajú pri depresiách a nespavosti. Extrakt z ľadenca obsahuje látky, ktoré chránia pokožku pred nepriaznivými vplyvmi, obnovujú vitalitu buniek a vyhladzujú pleť. 

 

LevanduľaLevanduľa

Levanduľa je všeobecne známa svojimi upokojujúcimi a blahodarnými účinkami, ktoré prispievajú k udržaniu celkovej duševnej a emocionálnej rovnováhy. Pomáha uvoľňovať zablokovanú energiu v tele, čím znižuje nervové napätie, stres a pocity úzkosti. Upokojuje, harmonizuje a prispieva k zlepšeniu kvality spánku.

 

LuffaLuffa

Luffa je 100% prírodný materiál získaný z plodov rastliny Luffa, ktorá patrí do čelade tekvitovitej. Luffa svojím tvarom tiež pripomína uhorku. Tieto plody sa pestujú najmä v ázijských krajinách ako zelenina a sú jedlé v rannom štádiu dozrievania. Z plne dozretých plodov sa vyrábajú prírodné hubky a špongie, ktoré slúžia v kuchyni na čistenie povrchov alebo ako telové špongie na masáž a čistenia pokožky.

 

LimetkaLimetka

Limetka je obľúbená vďaka svojej intenzívnej osviežujúcej aróme, ktorá pozitívne povzbudzuje a rozjasňuje myseľ. Má výrazné protivírusové, antibakteriálne a antiseptické účinky. Navyše obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ktoré regulujú látkovú výmenu, čím dochádza k naštartovaniu prirodzených regeneračných mechanizmov organizmu.

 

MangostanMangostan

Pôvodnou domovinou mangostanu je juhovýchodná Ázia, kde jeho liečivú silu poznajú už celé generácie domorodých obyvateľov. Okrem toho, že je najbohatším prírodným zdrojom xantónov (antioxidantov) na svete, obsahuje množstvo cenných látok, vďaka ktorým disponuje výraznými protizápalovými, antiseptickými a najnovšie aj protirakovinovými účinkami.

 

MandarinkaMandarinka

Typická ovocná sladká vôňa. Uvoľňuje psychické napätie, rozptyľuje úzkosť, depresiu, melanchóliu a smútok, osviežuje, pomáha pri nespavosti, reguluje trávenie a funkciu čriev (pálenie záhy, žalúdočnú neurózu, nevoľnosť, podráždenie), výrazne harmonizuje detskou psychiku.

 

Mata piepornaMentol

Liečivé a blahodarné účinky mäty, z ktorej sa získava mentol, vyzdvihoval už Hippokrates. Svieža mentolová aróma sa postará o príjemný pocit uvoľnenia, zvýšenie motivácie a výkonnosti čo naopak znižuje úzkosť a frustráciu.  

 

Mucenka opletavaMúčenka opletavá (Passiflora incarnata – Passion flower)

Múčenka opletavá je veľmi stará bylinka obsahujúca množstvo výživných zložiek, vitamínov a minerálov. Pôsobí blahodarne na nervový systém a pomáha odstraňovať napätie. V ľudovom liečiteľstve a kozmetike sa využíva práve pre svoje upokojujúce, relaxačné a antioxidačné účinky.

 

Mydlovy orechMydlový orech (Soapberry - Sapindus Mukurrosi)

Mydlový orech je plod stromu Sapindus Mukurrosi, ktorý rastie v Nepále a južnej Indii. Už v dávnych dobách používali indické ženy škrupiny mydlových orechov na umývanie a starostlivosť o vlasy. Tieto škrupinky obsahujú prírodný saponín, ktorý sa pri kontakte s vodou začne uvoľňovať, čo sa prejaví vznikom jemnej peny.

 

OlivovníkOlivovnik (Olea)

Jedna lyžička denne užívaná na lačno zlepšuje trávenie. Olivový olej zlepšuje kvalitu vlasov, odstraňuje lupiny, pomáha pri suchej pleti, zjemňuje kožu, spevňuje nechty. Lieči unavené svaly, znižuje účinok alkoholu, používa sa na odstránenie akné. Pomáha znižovať vysoký krvný tlak. Pri pravidelnom užívaní znižuje riziko srdcových infarktov a mozgových príhod. Olivový olej je známy ako prostriedok proti starnutiu a rakovine.

 

PetitgrainPetitgrain

Petitgrain je esenciálny olej destilovaný z listov a vetvičiek citrusových rastlín, obyčajne horký pomaranč stromu (Citrus aurantium). Táto rastlina tiež neroli (destilovaný z kvetov) a horký pomaranč esenciálne oleje (lisovaného za studena z kôry plodu). Petitgrain je ostrý, čerstvým, zeleným, drevitá a ľahko ovocná vôňa.

 

Sladký pomarančSladký pomaranč

Sladký pomaranč pôsobí antidepresívne, uľavuje od stresu, úzkosti a smútku. Pomáha pri nespavosti. Upokojuje pokožku, pomáha v boji proti celulitíde. Môže zvyšovať fotosenzibilitu. Olej sa získava lisovaním oplodia stromov rastúcich v teplých až tropických oblastiach takmer celého sveta.

 

RozmarínRozmarín

Liečivé účinky rozmarínu lekárskeho poznali už naši predkovia, ktorí ho používali pri liečebných a ochranných rituáloch. Takisto bol považovaný za symbol lásky a vernosti. Rozmarínová silica má prirodzené antibakteriálne a antiseptické vlastnosti, vďaka čomu sa často používa v alternatívnej medicíne, fytoterapii a kozmetike. Posilňuje produkciu mazu vo vlasovej pokožke čím zabraňuje vzniku lupín. 

 

Ruža Rosa damascenaRuža (Rosa damascena)

Veľmi obľúbený kvet s veľmi príjemnou vôňou. Má široko pôsobiace liečivé účinky. Už od starodávna je ružový olej osvedčeným skrášľovacím prostriedkom. Pomáha suchej a popraskanej pokožke a zmierňuje bolesti svalov a kĺbov.

 

Ružové drevoRužové drevo

Pozitívne ovplyvňuje prípady predmenštruačného syndromu, stresu, bolestí hlavy, depresie, nevoľnosti, úzkosti, napätia a je dobré pri starostlivosti o pleť. Éterický olej ružové drevo je odporúčané pri príprave pleťových masiek alebo pleťových olejov.

 

Ryža siataRyža siata

Ryža siata je jednoročná bylina s oblými steblami, povodom z Číny. Ryža siata je z čelade Poaceae - lipnicovité rastliny. U nás je možné ryžu siatu pestovať ako okrasnú izbovú rastlinu. Vytvára veľmi peknú dekoratívnu trávu s dlhými plochými listami, ktoré sú na okrajoch drsné. Ryža siata obsahuje vitamíny skupiny B a ďalšie mikroelementy, ako fosfor, draslík, horčík.

 

Santalove drevoSantalove drevo

Niekomu vonia, niekto tejto vôni nepríde na chuť okamžite. Mnohokrát nám nevonia pri prvom kontakte avšak časom si santalové drevo zamilujeme. Je to netypická vôňa pre Slovensko a spája sa nám hlavne s exotickou dovolenkou v Oriente avšak ak si santal zamilujeme, môžeme mať exotický raj aj doma.

 

ŠafránSvetlica farbiarska alias „Divý šafrán“ (Carthamus tinctorius)

Svetlica farbiarska je rastlinka pochádzajúca z Malej Ázie, kde sa od pradávna pestovala pre žlté farbivo. Z jej semien sa vyrába olej, ktorý obsahuje až 80% kyseliny linolovej. Tá je dôležitá pre správne fungovanie organizmu, ktorý si ju však nedokáže sám vytvoriť. Vzácny extrakt zo svetlice farbiarskej má blahodarné protizápalové a antioxidačné účinky.

 

šišak BajkalskýŠišák bajkalský (Scutellaria baicalensis)

Táto rastlinka rastúca na Ďalekom východe a Zabajkalsku sa využíva v prírodnej čínskej a tibetskej medicíne viac ako 2000 rokov. Jej koreň obsahuje vysoké množstvo flavonoidov vďaka čomu má výrazné protizápalové a regeneračné účinky. Blahodarne pôsobí pri strese a nervovom vyčerpaní kedy pomáha navodiť pokojný spánok.

 

VanilkaVanilka (Vanilla planifolia)

Vanilka je jediná orchidea na svete, ktorej plody sú jedlé aj pre človeka. Jej príjemná a sladkastá vôňa pôsobí ako vynikajúce nervové tonikum, ktoré zaháňa frustráciu a stres, zvyšuje chuť do života, uvoľňuje a pomáha relaxovať. Extrakt z vanilky zároveň pomáha telu zbaviť sa toxínov a spomaľuje starnutie buniek.

 

Ylang YlangYlang Ylang

Kananga Voňavá (Cananga Odorata) je indonézsky, rýchlo-rastúci strom so žltými voňavými kvetmi, ktoré sú zdrojom známeho éterického oleja Ylang-Ylang. Vôňa Ylang-Ylang má priaznivé účinky na stav nervového systému, odstraňuje depresívne stavy, neistotu a neodôvodnené starosti. Používa sa na zmiernenie tzv. pre-menštruačného syndrómu, aj ako afrodiziakum. Zmenšuje tiež bolesti hlavy u ľudí, ktorí majú sklon k vyššiemu krvnému tlaku. Dokáže si poradiť s arytmiou, nervozitou a znižuje krvný tlak.

 

Zelené morské riasyZelené morské riasy

Zdraviu prospešné účinky morských rias boli známe už v staroveku. V súčasnosti sú považované za jeden z najprogresívnejších zdrojov kozmeticky a nutrične významných látok vďaka čomu si vyslúžili pomenovanie „zelená kozmetika budúcnosti“.

 

ZázvorZázvor (ďumbier)

Zázvor (ďumbier) je tradičná Ajurvédska rastlina, ktorá sa používa už po stáročia, aby liečila horúčku a zažívacie a kožné problémy. V Japonsku sa so zázvorovým olejom používa na zmiernenie bolesti v kĺboch. Koreň zázvoru pôsobí ako protizápalový prostriedok a prináša pocit tepla. V kúpeľoch je celé roky populárny pri masáži chodidiel či nôh.

 

Zelený čajZelený čaj

Zelený čaj, ktorý je známy svojimi výraznými liečivými účinkami, sa získava z lístkov rastlinky Camelia sinensis, pochádzajúcej z Číny a Japonska. Obsahuje množstvo aktívnych antioxidantov, ktoré revitalizujú a harmonizujú telo aj myseľ. Jeho jemná vôňa povzbudzuje a stimuluje zmysly. Vysoký obsah flavonoidov podporuje hojivé procesy pokožky a spomaľuje jej starnutie.

 

 

Tento bylinný herbar naďalej pripravujeme....