Telové mlieka po opaľovaní

Telové mlieka po opaľovaní

Na dôležitosť ochrany pokožky pred UV žiarením každoročne apeluje množstvo odborníkov. Ako je to však so starostlivosťou po opaľovaní? Hoci často zostáva v úzadí, opálená dehydratovaná koža po nej priam prahne. Potrebnú vlahu a obnovu po dlhom dni na slnku pleti dodajú prírodné telové mlieka.

Slnko ako hlavný a neobmedzený zdroj vitamínu D má mnohé liečivé vlastnosti – posilňuje kosti a imunitný systém, bojuje s infekciami a uzdravuje aj srdce - prináša totiž zníženie tepovej frekvencie aj cholesterolu. Dostatok vitamínu D zo slnka však pokožka príjme už po niekoľkých minútach. To, čo v malom množstve prospieva a lieči, vo veľkom výrazne škodí - najmä v lete, kedy intenzita slnečných lúčov dosahuje maximum. Informáciám o škodlivosti UV lúčov a ochranných prostriedkoch sa výdatne venujú mnohé diskusie. Menej sa už hovorí o starostlivosti po opaľovaní. Pokožka pritom volá o pomoc nielen v prípade, že ste sa spálili, venovať sa jej treba po každom slnečnom kúpeli. Výborným pomocníkom sú prírodné telové mlieka. Odporúčame prírodné telové mlieko Lotus a Geránium pre ženy a voňavé telové mlieko mango.

Čo sa deje s pokožkou počas opaľovania?

Opálenie a zhnednutie je vlastne len obrannou reakciou organizmu na pôsobenie UV žiarenia, ktoré rozkladá kolagén a poškodzuje pružnosť pokožky. Dlhodobé UV žiarenie môže vyvolať chronické zmeny ako starnutie pokožky, vznik hyperpigmentácie, suchej kože, vrások a rôznych nezhubných aj zhubných novotvarov. Môže tiež narušiť imunitné reakcie a prispieť k vzniku rakoviny kože.


Škodu, ktorú napáchali slnečné lúče, nezvrátite, ale pokožke môžete pomôcť. Prípravky po opaľovaní dehydratovanú pokožku zavlažia a naštartujú regeneráciu buniek už len tým, že zapečatia vlahu v koži. Žiaden opaľovací krém totiž nedokáže poskytnúť 100-percentnú ochranu pred UV žiarením. To, čo prenikne do pokožky, sa v nej automaticky hromadí – a to aj v prípade bežného opálenia, ktoré je pre kožné bunky malou traumou. Starostlivosť po opaľovaní je preto nevyhnutná – dokáže predísť tomu, aby sa nevinné vystavenie slnku na druhý deň nezmenilo na viditeľné poškodenie. Odporúčame telové mlieko kokos a vanilka na suchú pleť, i po opaľovaní alebo prírodné hydratačné telové mlieko yuzu.

Ako dať pokožke, čo si žiada?

Po slnečnom kúpeli si doprajte chladnejšiu sprchu – tá kožu upokojí a pripraví na druhý krok, ktorým je nanesenie telového krému. Dermatológovia radia naniesť prípravky po opaľovaní - prírodné telové mlieko kokos a vanilka na suchú pleť, i po opaľovaní alebo na suchú pokožku - prírodné telové mlieko zelený čaj na suchu pokožku čím skôr a tento postup opakovať aj dva-trikrát denne v závislosti od poškodenia pokožky. Keď je pokožka hydratovaná, tvorba šupín sa dá oddialiť, prípadne jej aj zabrániť, čo vedie k dlhšiemu opáleniu.

Vedeli ste? Ak telové mlieko nanášate na vlhkú pokožku, zachytí aj túto vlahu a zapečatí ju priamo do kožných pórov. Takéto ošetrenie vydrží oveľa dlhšie a poďakuje sa mu najmä suchá pokožka. Látky z telového mlieka však prenikajú aj do krvného obehu, prípravky preto vyberajte opatrne a vyhnite sa škodlivej chémii. 

Nezabudnite pokožke dopriať čas na zotavenie – na niekoľko dní sa vyhnite agresívnym pílingom, holeniu a akýmkoľvek zásahom do kože. Na čas sa vyvarujte aj pobytu na priamom slnku. Dajte si pauzu od používania aromatizovaných mydiel, ktoré majú tendenciu pokožku vysúšať a pokračujte v intenzívnej hydratácii aspoň dvakrát denne.

Ktoré prírodné látky zotavia kožu po opaľovaní?

Prípravky po opaľovaní by mali upokojiť pokožku, hydratovať, regenerovať, ale tiež spôsobiť rýchlejšie a trvalejšie zhnednutie. Mali by dodať dostatok vitamínu E a prírodných rastlinných olejov a obsahovať čo najmenej toxínov, ktoré sa najmä pri poškodenej pokožke dostanú priamo do krvi ešte rýchlejšie. Ideálne pôsobí aj aloe vera, panthenol, zelený čaj či kokosový olej.

Zelený čaj

Vďaka svojej schopnosti vyliečiť mnohé neduhy sa v Číne používa už celé tisícročia. Pomáha nielen pri vnútornom, ale aj pri vonkajšom použití. Katechín zabraňuje štiepeniu kolagénu a znižuje tak poškodenie kože UV lúčmi. Vďaka antioxidantom, ktoré zabraňujú škodlivým voľným radikálom prenikať do pokožky, výdatne bojuje proti poškodeniu slnkom, stareckým škvrnám, drobným vráskam a ochabovaniu pokožky. Zelený čaj pokožke dodáva elasticitu a má aj antikarcinogénne účinky – štúdie ukázali, že vďaka polyfenolom, ktoré udržiavajú aj zdravie rastlín, zabraňuje poškodeniu buniek a rastu tých rakovinotvorných.

TIP: Vrátiť dehydratovanej pokožke po slnečnom kúpeli potrebnú vlahu pomôže telové mlieko na veľmi suchú pokožku Bodhi. Vďaka jemnému zloženiu, ktoré je obohatené o vitamín E, hydrolyzované pšeničné proteíny, jojobový a ryžový olej, je ideálny na všetky typy pleti a vhodný aj ako krém po opaľovaní. Vzácny extrakt z čistého hodvábu navyše viaže vlhkosť, čím pleť zvláčňuje a vyhladzuje.

Aloe vera

Malý prírodný zázrak s hrubými dužinatými listami svojím chladivým a upokojujúcim účinkom pôsobí uzdravujúco na spálenú pokožku po opaľovaní a je vhodný aj na súboj s menšími vyrážkami, reznými ranami alebo štípancami od hmyzu a komárov. Okrem toho zmierňuje bolesť, potláča zápaly a zmenšuje opuchy.

TIP: Telové mlieko Bodhi Rice Milk obsahuje výťažky z aloe vera, ktoré pleti dodajú vitaminy A, C a E, pomôžu pokožku uzdravovať a predchádzať jej starnutiu. Proteíny obsiahnuté vo výťažkoch z ryžových otrúb a v ryžovom oleji pokožku hydratujú a zlepšia jej cirkuláciu. Vďaka menšiemu baleniu sa pohodlne zmestí do každej cestovnej tašky.

Kokos

Kokosový olej upokojuje vašu pokožku po dlhšom pobyte na slnku a regeneruje spálenú kožu. Rovnako ako zelený čaj obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré bojujú proti pôsobeniu voľných radikálov, a tak pôsobí proti predčasnému starnutiu kože a vráskam. Bezo zvyšku sa vstrebáva hlboko do pokožky, a to priamo do bunkovej štruktúry spájajúcich tkanív. Je efektívny pri hojení a odstraňovaní pigmentových škvŕn, vrások a jaziev.

TIP: Nechajte sa zlákať opojnou vôňou vanilky a kokosového orecha telového mlieko kokos a vanilka na suchú pleť, i po opaľovaní Bodhi. Namáhanej a citlivej pokožke prinavráti pružnosť a jemnosť. Vyvážený obsah hydrolytických pšeničných proteínov, vitamínu E, jojobového a ryžového oleja podporí obnovu buniek a pomáha tak harmonizovať prirodzenú rovnováhu pleti.
Vedeli ste? Voda tvorí 10 až 20 % pokožky, ktorá má prirodzenú schopnosť vodu viazať a tým sa hydratovať. Táto schopnosť sa však vekom postupne stráca, a preto jej vlahu treba dodať formou krémov, olejov či mliek. Pokožku je nutné hydratovať nielen zvonka, ale aj zvnútra. Všeobecne platí pravidlo denne vypiť  0,5 - 0,7 litra vody na každých 15 kg hmotnosti.

V prípade spálenia pokožky treba zakročiť ráznejšie – bolesť zmiernia aj alternatívne prostriedky ako vylúhované čajové vrecúška s harmančekom. smotana, jogurt či plátky šalátovej uhorky z chladničky. Ak pokožka nie je príliš citlivá na dotyk, použite levanduľový olej pre novorodencov. V prípade, že sa pridajú aj ďalšie ťažkosti ako bolesti hlavy, závraty či nevoľnosť, bezodkladne vyhľadajte lekársku pomoc.

Napíšte komentár

Opíšte kód


Vianočné darčekové sady!