Prírodná kozmetika pre deti

Prírodná kozmetika pre deti

Detská pokožka je počas prvého obdobia života bábätka taká tenká, až sa cez ňu prakticky všetky látky okamžite dostávajú aj do krvného obehu a do celého organizmu. Najlepšou voľbu pre starostlivosť o kožu bábätiek je preto heslo „menej je viac“ a pomalý prechod od čistej vody ku kozmetike z prírodných surovín.

Citlivá a jemná pokožka detí nie je taká pevná ako pokožka dospelého človeka. Je tenšia, priepustnejšia, s nižšou obranyschopnosťou, a preto si zaslúži zvýšenú starostlivosť. Netreba si to však vysvetliť tak, že začneme používať neúmerné množstvo detských kozmetických výrobkov. Hoci sa na nich často objavujú nálepky o šetrnom a nedráždivom zložení, ktoré je vhodné už pre novorodencov, nie je to vždy tak. Aj detská kozmetika je plná rôznych chemických látok - k dráždiacim zložkám patria napríklad konzervačné látky, parafín, emulgátory či vonné látky v parfumovaných výrobkoch. Počet alergikov stúpa a nevhodné prípravky, vrátane kozmetických vlhčených obrúskov, môžu pri budovaní imunity a ochranného kožného filmu detskej pokožky narobiť viac škody ako osohu. Čím menej kozmetiky pre bábätko rodičia zo začiatku používajú, tým lepšie. Keď bábätká podrastú, je správne siahnuť po čisto prírodnej kozmetike vhodnej pre ich vekovú kategóriu. Aj tu však treba dávať pozor - hoci neobsahuje škodlivé chemické látky, bývajú v nej výťažky z byliniek a esenciálnych olejov alebo stopy alkoholu v takých koncentráciách, aké detskej pleti škodia.

Starostlivosť o novorodencov a deti do jedného roku

detska kozmetikaNajlepšou ochranou pre pokožku novorodenca je jej prirodzený lipidový (tukový) obal, ktorý treba chrániť a nie sa ho zbavovať. Pokožka sa začína prirodzene osídľovať telu užitočnými mikroorganizmami, buduje svoju imunitu, a preto je dôležité, aby sa maz prirodzene vstrebal. Koža novorodencov je navyše omnoho priepustnejšia pre rôzne látky obsiahnuté v kozmetických prípravkoch, a tak sa najlepšou „kozmetickou značkou“ v tomto období stáva čistá voda. Aspoň do prvého, ideálne však až do šiesteho mesiaca, stačí bábätko kúpať len vo vode bez akýchkoľvek prípravkov. Ani vlasy sa bábätku nemastia tak ako dospelému človeku - na ich umytie nie sú potrebné žiadne šampóny, tiež postačí čistá voda. Pozor si treba dávať aj na plákanie v aviváži, ktoré predstavuje pre detskú pokožku zbytočnú záťaž. Aviváže neurobia bielizeň čistejšou, len jej dodajú vôňu. Detskú pokožku však dráždia a môžu spôsobiť rôzne kožné problémy, dokonca vyústiť aj do ekzému - vhodnejšie je preto zakončiť pranie len octovou vodou.

Ku kúpeľu malých detí je neskôr možné pridať detské jemné mydlo. Aj tu však platí – čím menej zložiek obsahuje, tým lepšie. Zo začiatku sa neodporúča nanášať priamo na detskú pokožku, lepšie je rozpustiť ho v kúpeli. Vhodné sú prírodné detské mydlá s neutrálnym pH, ktoré napomáhajú rýchlej regenerácii ochranného kožného plášťa po umytí. Mali by obsahovať bohatú tukovú a hydratačnú zložku, z účinných ošetrujúcich prísad je vhodný aj glycerín, vitamín E, kozie mlieko alebo pantenol, ktoré majú upokojujúci a hojivý účinok. Koža zdravého donoseného novorodenca je hladká, mäkká až zamatová, preto nie je potrebné ju ani krémovať či olejovať. Oleje navyše často vedú k zbytočnému upchávaniu pórov. Ochranné krémy sú v tomto období potrebné len vtedy, ak sa objavia kožné problémy.

TIP: U najmenších bábätiek sa odporúča uprednostniť jednoduché prírodné mydlá bez esenciálnych olejov alebo špeciálne vyvinutý prírodný levanduľový olej pre novorodencov. Najšetrnejšie k detskej pokožke je mydlo z KOZIEHO MLIEKAktoré má stopercentne prírodné zloženie vhodné aj pre citlivú pokožku bábätiek či pokožku tváre. Neobsahuje parabény, SLS, PEGy, minerálne oleje, ftaláty ani umelé farbivá a vône. Jeho základ tvorí zmes kokosového, olivového, palmojadrového a ryžového oleja, luxusnou zložkou je bohatý obsah kozieho mlieka. Má neutrálnu prirodzenú vôňu a vďaka aktívnemu komplexu prírodných zložiek pokožku šetrne čistí, upokojuje a napomáha jej regenerácii.

Starostlivosť o staršie deti (1-3r.) a deti predškolského veku

olej pre babatka

Pediatri odporúčajú začínať s používaním detskej kozmetiky postupne, netreba ani miešať výrobky každý inej značky. Už len preto, aby rodičia v prípade potreby ľahšie zistili, čo jemnú pokožku bábätka irituje. K prírodnému mydlu z kozieho mlieka je možné u detí od dvoch rokov pridať aj iné mydlá, napríklad 100% prírodné čajovníkové mydlo s liečivými a antiseptickými účinkami alebo špeciálne vyvinutý harmančekový olej pre bábätká. Deťom vo veku od 1-3 rokov, ako aj deťom v predškolskom veku je možné urobiť radosť penou do kúpeľa, je však vhodné zvoliť si kvalitný výrobok s prírodným zložením. Keďže neobsahuje ropné deriváty, ktoré spôsobujú penivosť, zmizne rýchlejšie, ak sa však náhodu dostane do očí či úst, vôbec neštípe.

Na detské vlasy aj v tomto období často postačí umytie čistou vodou, prípadne rovnakým šetrným mydlom, aké používate na pokožku. V letnom období, kedy sa deti častejšie spotia a na vlasoch sa tak rýchlejšie zachytí prach či špina, ako aj u starších detí môžete začať umývať vlásky šetrným prírodným šampónom a v prípade suchej pokožky natrieť telo vhodným krémom, telovým mliekom alebo olejom. Z prírodných rastlinných olejov sú vhodné najmä olivový, mandľový alebo olej zo pšeničných klíčkov. Stačí pár kvapiek rozotrieť na dlane a tak dieťa pomasírovať. Niektorí odborníci radia urobiť tak ešte pred kúpaním – olejom sa odstráni špina a voda následne zmyje aj olej, čím pri prvotnom použití predíde upchávaniu pórov. Pri výbere krémov a telových mliek sa vyhýbajte parfumovaným prípravkom, ktoré bývajú neraz príčinou podráždenia detskej pokožky.

Éterické oleje u detí – áno či nie?

Esenciálne oleje si dokážu poradiť s mnohými zdravotnými ťažkosťami, pri deťoch však treba upraviť ich výber, dávkovanie i spôsob použitia. Vhodnými éterickými olejmi pre deti sú napríklad levanduľa, harmanček, fenykel alebo čajovník. Esenciálne oleje je u detí vždy pred použitím potrebné zriediť v prírodnom rastlinnom oleji alebo v mlieku. Jednak tým znížite ich intenzitu, zároveň tak zabránite aj vzniku olejových škvŕn, ktoré by sa pri kúpeli vznášali na hladine, keďže esenciálne oleje nie sú rozpustné vo vode. Takto zriedené je následne vhodné pridať ich do kúpeľa, prípadne dopriať dieťatku jemnú masáž. Alternatívu je aj aplikovanie éterických olejov do vonnej lampy či elektrických difuzérov, ktorá prírodnú arómu rozptýli do vzduchu. Používajte len 100% prírodné éterické oleje v terapeutickej kvalite. Zároveň sa vyhnite použitiu v okolí tváre a pri masáži aj oblasti rúk - deti môžu mať potrebu cmúľať si prsty alebo trieť si oči a oleje by ich mohli na slizniciach dráždiť. Vždy dbajte na reakcie dieťatka. (Viac informácií o miešaní esenciálnych olejov nájdete TU.

TIP: Telový olej a olej do kúpeľa FLORAL THERAPY je 100% prírodný olej z kokosového, ryžového a pamojadrového oleja, obohatený o esenciálne oleje z upokojujúcej levandule a liečivého harmančeka vhodných aj pre detskú pokožku. Predstavuje delikátnu starostlivosť o všetky typy pleti a postará sa aj o hĺbkovú relaxáciu tela. Je vhodný do kúpeľa, na masáž alebo na hydratáciu po kúpeli.

Napíšte komentár

Opíšte kód


Vianočné darčekové sady!