Láske a zdraviu fandia vône. Napríklad aj tá, patriaca jari a zelenému čaju.

Láske a zdraviu fandia vône. Napríklad aj tá, patriaca jari a zelenému čaju.

Každé ročné obdobie so sebou prináša svojich poslov vône. Pri letných slnečných dňoch nám rozvoniavajú jahody, čerešne alebo limetky v „mojitách“. Pozdĺž bazénov a jazier je cítiť vôňa kokosových olejov v opaľovacích krémoch. Jesenné prechádzky mestom počas babieho leta, mestom zaliatym posledným hrejivým slnkom, sa zase nezaobídu bez vône pečených gaštanov, husaciny či jablkovo-orechových koláčov. Vhupnúť pod deku so šálkou škoricovo-jablkového čaju je zas neoddeliteľnou súčasťou vianočného obdobia a dlhých zimných večerov. Zima býva na vône naozaj štedrá, nezabudnime ani na arómu vareného vínka, voňajúceho po klinčekoch. Cítite ich všetky? A čo je asi tak typické pre krásnu, zelenú jar?

Po čom vonia zelená jar?

Jarou sa nesie vôňa prvých snežienok, medvedieho cesnaku a pažítky. Mňam! Každý si isto spomína na babkinu praženicu s pažítkou, alebo na nátierku z tvarohu s touto úžasne voňajúcou rastlinkou. Avšak, jar je v prvom rade vôňou čistoty, nového života, sviežeho vánku v upratanom domove. Na jar upratujeme prakticky všade, doma, ale aj vo vlastnom tele. Už je to raz tak, príroda všetko dokonale nastavila. V tomto ročnom období naberáme novú energiu. Radi si vychutnávame prvé teplé lúče slnka na verande a zároveň aj pripravujeme svoje telo na očistu. Dokonalý relax na vyhriatej lavičke pred domom, je bez šálky zeleného čaju, takmer nemožný.

Presne takto som oddychovala aj tento víkend s mojimi rodičmi, ktorí nám prišli pomôcť s jarným upratovaním okolo domu. Najprv sme popreťahovali kosti upratovaním a potom sme sa odmenili na spomínanej verande dúškami kvalitného zeleného čaju. Bola to naozaj dobrá voľba, pretože okrem toho, že nám prinavrátil energiu, pomohol ešte aj dobre stráviť neskorší výdatný obed. Spokojní, zeleným zázrakom revitalizovaní a osviežení sme si hoveli na slniečku až do jeho západu.

Vedeli ste, že zelený čaj je najobľúbenejší počas prvých jarných dní, kedy často pociťujeme typickú jarnú únavu? Nie je to žiadna náhoda. Náš organizmus sa prebúdza po zime, potrebuje nabrať novú silu a podobne ako prebúdzajúce sa stromy a konáre pučiace nové výhonky, aj my sa potrebujeme omladiť. Telo si samo pýta čo potrebuje, aby si potom mohlo smelo vychutnať všetko krásne a nové, čo svieže jarné a dlhé letné dni a noci ponúkajú. Ľudia po celej zemi ním nepohrdnú ani počas tropických dní, pretože hasí smäd.

Hor sa po nové sily

Či už to je čaj alebo kozmetika, dbajte na to, aby ich produkcia bola v súlade s matkou prírodou. Zdravá pôda znamená zdravé rastliny. Jedine tie umožňujú budovať pevné zdravé „JA“. Nie len pri popíjaní spomínaného životobudiča - zeleného čaju - uprednostňujte dodávateľov a pestovateľov, ktorí sa zaobídu bez priemyselných hnojív a pesticídov, herbicídov a fungicídov. Taktiež dbajte na to, aby boli bez obsahu úplne zbytočných chemických látok vylepšujúcich farbu, chuť či vôňu.

Odkiaľ vlastne pochádza zelený čaj?

čajová plantáž zberZelený čaj poznali naši ázijskí praotcovia a pramatky už pred 4000 rokmi. Ako prví ho začali pestovať na úrodných zavlažovaných pôdach, podobne ako ryžu, obyvatelia východného kontinentu, v Číne. Skúmali a skúšali ho, až kým neobjavili jeho zázračné účinky na bolesti hlavy, depresie, únavu, zubný kaz a radu ďalších ťažkostí. Stal sa všeliekom a obľúbencom v diétach. Japonci sú napríklad známi tým, že sa vďaka svojmu stravovaniu, ktorého neodmysliteľnou súčasťou je aj zelený čaj, dožívajú vysokého veku. Tento zelený regenerátor sa získava z lístkov rastlinky Camelia Sinensis, ktorá obsahuje množstvo aktívnych antioxidantov. Rastlina má pozitívne účinky na viacero vážnych ochorení a vedci, podobne ako pri omega-3 nasýtených mastných kyselinách, pri pravidelnom užívaní ľanového oleja, dokázali aj jej pozitívny vplyv pri liečbe rakoviny. Ak trpíte reumou, vysokou hladinou cholesterolu, problémom ťažkého hojenia pokožky či poruchami imunitného systému, pravidelné užívanie tejto zázračnej rastliny sa len a len odporúča.

Prečo je zelený čaj taký zázračný?

Tajomstvo zeleného čaju sa ukrýva v jeho zložení a v tom ako sa spracovávajú jeho listy z rastlinky Camelia Sinensis. Na rozdiel od čierneho čaju, ktorý pochádza z tej istej rastlinky a získava sa z nej fermentáciou, listy určené na zelený čaj sa spracovávajú parou.  Práve pre tento spôsob spracovania parou, sú jeho listy bohaté na toľko spomínané antioxidanty, ktoré sú významným pomocníkom pri zabraňovaní rastu rakovinotvorných buniek. Tie už vzniknuté, dokážu zase ničiť bez vedľajších účinkov. Antioxidanty pôsobia priaznivo proti srdcovo-cievnym ochoreniam či krvných zrazeninách, zabraňujú tak trombóze. Zelený čaj okúsil hádam už každý z nás a vieme aká podmanivá vie byť jeho jemná a príjemná vôňa. Táto vôňa povzbudzuje a stimuluje zmysly, zatiaľ čo vysoký obsah flavonoidov podporuje hojivé procesy pokožky a spomaľuje jej starnutie.

Nemôžete nič lepšie urobiť, ak zelený čaj vypijete hneď ráno, za pohárom studenej vody. Deň tak začnete so 100% prírodným a neškodným energy drinkom, ktorý váš organizmus okysličí a prirodzene naštartuje. Ak máte problémy s prekysleným organizmom, podľa odborníkov stačia na vyriešenie tohto problému 4 šálky zeleného čaju denne (Čo sa rovná asi 1 šálke kávy. Aj zelený čaj, aj káva obsahujú kofeín, dávajte si preto pri jeho konzumácii pozor, najmä ak ste náchylní na nespavosť).

Kde všade sa zelený čaj využíva?

Zelený čaj, veľmi dobre známy aj pod názvom „Green tea“ sa využíva v zdravotníctve ako liek, v rôznych formách, v oblasti výživy, pri chudnutí pacientov s problematickou nadváhou, ako aj v kozmetickom priemysle. Zelený čaj hojí, regeneruje, pôsobí priaznivo na pleť a bojuje proti starnutiu. Nevysušuje pokožku a nenarúša jej prirodzenú obranyschopnosť.

Súťažte o jarné osvieženie

Dokonalé osvieženie a regeneráciu vašich rúk, tela i vlasov vďaka výťažkom z lístkov zeleného čaju vám ponúka kolekcia Zelený čaj Bodhi Herbal SPA: pena do kúpeľa, sprchový šampón, tekuté mydlo, prírodné telové mlieko zelený čaj na suchú pokožku, vlasový kondicionér, šampón a aróma difuzér.

Ak by ste radi vyskúšali niektorý z týchto prípravkov prírodnej bylinnej kozmetiky na vlastnej koži, môžete skúsiť šťastie, zapojiť sa do našej súťaže na Facebooku a odpovedať nám na otázku: Akú vôňu si vybavíte, keď sa povie jar? Spája sa vám jar s nejakou špecifickou vôňou?

Viac info o súťaži TU.

 

 

Tags:

Napíšte komentár

Opíšte kód


Vianočné darčekové sady!