Päť faktov, ktoré ste nevedeli o telových mliekach

Päť faktov, ktoré ste nevedeli o telových mliekach

Telové mlieka pokožku hydratujú, zvláčňujú, upokojujú aj spevňujú. Odborníci neustále prízvukujú, aby sme z ich používania urobili každodenný rituál. Odhliadnuc od týchto základov však stále existuje zopár nejasností o telových mliekach, ktoré komplikujú aj ich výber. Skutočne ich treba používať každý deň? Ako ich správne nanášať? Ktorý si vybrať? Mýty bokom, nastal čas na fakty.

1. Na spôsobe nanášania telového mlieka (ne)záleží

Aj keď si v telovom mlieku na pokožku nanášate výživné a hydratačné látky, ak sa natierate smerom zhora nadol, môžete si viac škodiť ako pomáhať. Pravidelné a opakované naťahovanie pokožky smerom nadol vedie k ochabovaniu kože. Rada plastických chirurgov znie, mlieko či olej vždy nanášať krúživými pohybmi smerom nahor.

Náš tip: Počas krémovania si zároveň skontrolujte kožu po lete. Slnko urýchľuje jej starnutie a môže spôsobiť tvorbu rôznych nezhubných nádorov. Jeseň je ideálnym obdobím na drobné zákroky ako odstránenie znamienok, pigmentových škvŕn, rozšírených cievok či rôznych výrastkov. Väčšina z nich si totiž vyžaduje niekoľkotýždenný zákaz slnenia.

Telove mlieka2. Ráno múdrejšie večera?

Nie v prípade nanášania telového mlieka. Najlepší čas na regenaráciu pokožky je počas spánku. V noci telo stráca veľké množstvo vody, navyše sa počas spánku prepína do obnovujúceho módu. Vhodne zvolené telové mlieko pred uložením sa do postele preto vyrieši dva problémy v jednom kroku - zabezpečí koži potrebnú vlahu na dlhé hodiny, výživné látky v ňom zasa výdatne podporia prirodzený proces obnovy pokožky.  

Náš tip: Vstrebávanie účinných látok podporí aj telový píling, ktorý stačí aplikovať raz do týždňa. Pomôže odstrániť odumreté bunky a prekrví pokožku, ktorá prijme výživné látky z telového mlieka intenzívnejšie.

3. Čo je dobré pre mňa, ulahodí aj kolegyni

Telo živiny nevstrebáva len cez žalúdok, ale aj cez kožu, všímajte si preto jej špecifické potreby. Telové mlieka zabezpečia koži oveľa viac ako len hydratáciu – dodávajú jej aj dôležité vitamíny a výživné látky, starostlivosťsi preto treba vyberať podľa typu pleti. Správny krém by mal priťahovať vlhkosť z okolitého prostredia, ale zároveň by mal pokožke umožniť dýchať. Musí vytvoriť rovnováhu tuku a vody, aby pleť ostala hladká. Pri suchej pleti sa odporúča intenzívnejší krém, na citlivú pleť sú vhodné prípravky bez konzervačných látok a parfumovania, ktoré vrátia stratenú vlhkosť, ale zároveň nespôsobia tradičné problémy so svrbením a začervenaním.

Náš tip: Vyživte a zároveň prevoňajte vašu pokožku prírodnými telovými mliekami Bodhi. Vďaka jemnej textúre obohatenej o vitamín E, ktorej základ tvorí jojobový a ryžový olej, sa  rýchlo vstrebávajú a zanechávajú pokožku zamatovo jemnú. Telové mlieka Bodhi sú vhodné na všetky typy pleti a navyše ideálne aj ako krémy po opaľovaní. V Bodhi nič neskrývame – pod každým prírodným výrobkom si môžete prečítať kompletné zloženie.

Vedeli ste? Napnutá pokožka, začervenanie, drobné šupinky a povrchové vrásky – to sú typické prejavy dehydratácie pokožky. Keďže voda tvorí 10 až 20 percent pokožky, je dôležité začať s hydratáciou zvnútra – odborníci odporúčajú denne vypiť 0,5 - 0,7 litra vody na každých 15 kg hmotnosti. Teda 60-kilogramová žena by mala vypiť denne minimálne dva litre vody. Pokožka vodu v tele prirodzene viaže, a tým sa hydratuje. Táto schopnosť sa však vekom postupne oslabuje.

 

4. Extra čas na ošetrenie pokožky

Z nanášania telového mlieka je vhodné urobiť si večerný rituál. Existujú však aj výnimky, kedy si koža zaslúži zvýšenú pozornosť. Svätú trojicu tvorí holenie, píling a sprcha. Holenie aj píling vedú k odstráneniu odumretých buniek, kožu však môžu zároveň zbaviťaj prirodzeného mazu. Pri depilácii sa odstraňujú z povrchu kože ochranné bunky, bez ktorých sa môže pokožka vysušiť a podráždiť. Tesne po holení preto doprajte pokožke dávku ľahšieho telového mlieka s upokojujúcim účinkom. Pri sprchovaní a kúpaní si zasa strážte teplotu vody - príliš horúca voda vedie k vysúšaniu, svrbeniu pokožky a tvorbe šupín, preto je vhodné ju ihneď ošetriť. Navyše, ak telové mlieko nanášate na vlhkú pokožku, zachytí aj túto vlahu a zapečatí ju priamo do kožných pórov. Takéto ošetrenie vydrží oveľa dlhšie a poďakuje sa mu najmä suchá pokožka.

Náš tip: Vedeli ste, že vďaka telovému mlieku dokážete predĺžiť aj trvácnosť parfumu či toaletnej vody? Na hydratovanej pokožke vôňa vydrží oveľa dlhšie.

5. Štyri ročné obdobia – jedno telové mlieko?

Niektoré ročné obdobia si pýtajú jednoducho viac. Na jeseň a v zime je nutné kožu hydratovať častejšie. Odborníci tiež odporúčajú vymeniť telové mlieka na vodnej báze za kozmetické výrobky na báze olejov, ktoré spoluvytvárajú ochrannú vrstvu na koži a pomáhajú tak udržiavať viac vlhkosti. Suchú pleť obnoví bambucké maslo, o výživu a hydratáciu sa postarajú aj cenné prírodné oleje. Ideálne sú avokádové, mandľové alebo kokosové oleje, ktoré nespôsobujú upchávanie pórov. V lete, keď pokožka prirodzene vytvára viac mazu, treba prejsť na ľahšie verzie telových mliek, ktoré v prvom rade chránia pred prudkým slnečným žiarením a poskytujú ľahkú hydratáciu s rýchlym vstrebávaním. Na jar býva koža po mrazoch a vetroch vysušená, žiada si preto najmä prílev vitamínov a prípravky s ochranným faktorom, ktoré si poradia s hydratáciou i s čoraz zradnejšími slnečnými lúčmi.

Náš tip: Ak túžite po tom, aby sa vaša pokožka doslova leskla, ale aby nebola na dotyk mastná, pridajte do svojho obľúbeného telového mlieka kvapku telového oleja. Môžete tiež vyskúšať len čisté telové oleje. Ak si zvolíte prírodné oleje Bodhi na každodenné použitie, nemusíte mať obavy z mastného filmu na pokožke. Rýchle vstrebávanie a príťažlivá vôňa a účinky éterických olejov zabezpečia lesk a hydratáciu na dlhé hodiny.

Vianočné darčekové sady!